Egyre nagyobb a dugó a ciprusi zsákutcában

Vágólapra másolva!
Egyhangúlag elutasított a ciprusi parlament a mentőcsomag feltételeként szabott betétadót tegnap, de az ECB gyorsan leszögezte, hogy nem vonja meg a létfontosságú forrásokat ciprusi bankoktól. A negatív reakció valószínűnek ennek köszönhetően elmaradt a piacon, bár kirobbanó jókedv sincs. Az ügy megnyugtató megoldása még várat magára, és nem lehet kizárni a negatív meglepetést sem.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően a ciprusi parlament tegnap nem szavazta meg a sokat vitatott törvényjavaslatot a bankok betéteinek megadóztatásáról, az 56 fős parlament 36 ellenszavazattal, egyetlen támogató szavazat nélkül utasította el a tervezetet. A betétadót az EU, IMF, ECB trió az országnak nyújtandó pénzügyi mentőcsomag feltételeként szabta, így az európai krízis során először a támogatandó ország parlamentje elutasította a nemzetközi szervezetek mentőcsomag-javaslatát.

A sikertelen szavazás híre nem lepte meg a piacokat, hiszen az elmúlt napokban már lehetett tudni, hogy a kormánypárt távol marad a voksolástól, és egyébként sem sikerült kellő támogatást szerezni a javaslatnak. Ez tükröződött a piaci reakciókban is: az euró ugyan napközben négyhavi mélypontra esett, a sikertelen szavazás hírére szinte meg sem rezdült, ráadásul az európai tőzsdék ma a pozitív tartományban kezdték a napot.

Az euró-dollár árfolyam az elmúlt három napban

Meglátásunk szerint az euró számára elsősorban nem az lenne a pozitív, ha teljesen elutasítják a betétadót, mert sokkal nagyobb kockázatot jelent a ciprusi bankrendszer lehetséges kontrollálatlan összeomlása, mint az az elvi veszély, ami a más országokban található betéteket fenyegeti. Miközben még mindig az tűnik valószínűnek, hogy Ciprus az eurózóna tagjaként jön ki a krízisből, és nem látunk valódi összeomlást a piacokon, nem elhanyagolható a kockázata, hogy az uniós vezetőknek sikerült teljes gázzal behajtani egy politikai zsákutcába, amiből nem tudnak kellően simán kihátrálni.

Cipruson a sor még mindig

A tervezet első körben történt elutasítása ugyanakkor nem vonja magával automatikusan Ciprus összeomlását, miután az ECB sietett megnyugtatni a piacokat, hogy nem zárja el az életben tartó forrásokat a ciprusi bankok elől. Eközben a ciprusi elnök korábban azt nyilatkozta, épp az ECB zsarolta a kormányt azzal, hogy elengedi a bankszektor kezét, ha az ország nem egészíti ki a kért 5,8 milliárd euróval a 10 milliárd eurós mentőcsomagot.

Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő tanács vezetője, a holland Jeroen Dijsselbloom hangsúlyozta a szavazás után, hogy az Európai Unió továbbra is tartja a 10 milliárdos mentőcsomag-ajánlatát, amit Ciprusnak saját maga kell kiegészítenie a hiányzó összeggel. Ha ez megvan, azonnal érkezik a pénz az uniótól, de a "labda még a ciprusi térfélen pattog", tette hozzá.

A Trojka villámháborúja ezzel láthatóan kudarcot vallott, hiszen az eredeti tervek valószínűleg arról szóltak, hogy az alapvetően EU-barátnak tűnő ciprusi elnökre gyakorolt nyomással egyetlen hétvége alatt, még a piacok és bankok nyitása előtt lezavarják a betétek megsarcolását, és kész tények elé állítják a világot. Ez valószínűleg erős, de gyorsan múló fájdalmat okozott volna a piacon, így viszont az orosz fél is kezdeményezési lehetőséget kapott. A bankok nyilvánvalóan nem nyithatnak ki az ügy végső lezárásáig, hiszen azonnal megrohamoznák őket a betétesek.

Hogyan tovább?

A ciprusi bankok és tőzsde továbbra is zárva tartanak, és valószínűleg a színfalak mögött zajlanak a további tárgyalások, a ciprusi kormány igyekezhet valamilyen megoldást találni az orosz és uniós nyomás közé ékelődve. Korábbi elemzéseinkben azt írtuk, hogy a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az eredeti javaslat elbukik, de valamilyen módosított formában - esetleg a Trojka teljes visszavonulásával a betétadótól - megtörténik Ciprus kimentése (ami fenntarthatatlan adósságpályát rajzolna Ciprus számára, de a probléma nagyságrendileg kisebb, mint például a szintén fenntarthatatlannak tűnő görög adósság, miközben a bankszektor rendezetlen összeomlása nagyobb bajt okozhatna).

Az ECB nyugtató fellépése azt mutatja, hogy az európai álláspont képes finomodni, mivel a Trojkának valószínűleg nem célja és nem is érdeke, hogy addig feszítse a húrt, amíg Ciprus bedobja a törölközőt, ami ráadásul az orosz befolyás még erősebbé válásával járna. A német félnek valószínűleg elfogadhatatlan lenne egy orosz kontroll alatt lévő, off-shore adóparadicsom az eurózóna berkein belül, emiatt a második legvalószínűbb forgatókönyv Ciprus "békés" kivezetése az eurózónából (ami lényegében a terep feladását jelentené az orosz fél javára).

A tegnap elbukott szavazással és a még mindig "keménykedő" uniós nyilatkozatokkal ezzel együtt kétségtelenül ahhoz a szakaszhoz érkeztünk, ahol még nagyon rosszra is fordulhatnak a dolgok, főként, ha az orosz vezetés agresszív beavatkozás mellett dönt, az európai politikusok pedig végleg lecövekelnek az álláspontjukon. Ciprus számára igazán kedvező kimenet nincs, a bankszektor így vagy úgy, mindenképpen összezsugorodik, a gazdaság pedig jó darabig nem áll növekvő pályára, de most nem is ez a kérdés.