Vágólapra másolva!
Közel 4 százalékkal zuhant az OTP a negatív piaci hangulatban, ezzel 1 százalék feletti mínuszban tartotta a hazai indexet. A MOL ezzel szemben 1 százalékkal erősödött. A forint a reggeli gyengülése után délután vissza tudott korrigálni, és nap végén már a 306-os szint alatt mozog az euróval szembeni jegyzése.Európában enyhültek a kezdeti mínuszok, de a vezető indexek mind a negatív tartományban zárják a napot.Amerikában azonban múlni látszik a rossz hangulat, a legnagyobb tőzsdék már csak halvány csökkenésben vannak.
Vágólapra másolva!

Elpáholták az OTP-t

A kereskedés végére a hazai tőzsde is 1 százalék feletti mínuszt szedett össze, habár nap közben felülteljesítő volt még a BUX. A régiós indexek is eséssel zárnak, de a hazai parkett vezetőből csaknem utolsóvá csúszott vissza, csak a lengyel börze szerepelt rosszabul.

Forrás: [origo]

Az OTP csaknem 4 százalékos zuhanással fejezte be a kereskedést, és 4500 forint alatt állt meg az árfolyam. A MOL viszont emelkedni tudott a borús hangulatban is több mint 1 százalékkal, a Magyar Telekom pedig csütörtöki záróárán állapodott meg. Ezzel szemben a két defenzív gyógyszerpapír nem teljesített jól, az Egis közel 2 százalékkal, míg a Richter 1 százalékkal esett.

Forrás: [origo]

A kisebb papírok közül a Masterplastot érintő hír jelent meg, miszerint új ragasztógyárat hoz létre Ukrajnában a cég, a beruházás értéke mintegy 600 ezer euró lehet. A tervek szerint a Sztrijben létesítendő egység a korábban bejelentett lembergi üzemmel egyetemben nyáron kezdheti meg a működését. Ma nem történt kötés a cég papírjaiban.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A 308,5-ös szinten is járt az EURHUF árfolyama délelőtt, ami 14 havi mélypontot jelentett, azóta viszont erősödésnek indult a forint az euró ellenében, a jegyzés a 306-os szint körül ingadozik jelenleg. A gyenge piaci hangulat mellett a Goldman Sachs elemzője is ráijesztett a befektetőkre, ugyanis a szakértő véleménye szerint egy nagyobb eladói hullám esetén a 320-as szintig is elmehet az árfolyam. A dollár/forint jegyzés is visszakorrigált a 237 fölötti szintekről, míg a svájci frank árfolyama lejött a 250-es keresztárfolyam alá.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Visszábbvettek az esésből Európában

Nap végéig kitartott a rossz hangulat a tőzsdéken a Ciprussal kapcsolatban napvilágra került hírek miatt, habár a mínuszok nagysága érezhetően mérséklődött. A 2 százalék feletti esések elpárologtak Dél-Európából, és a DAX is újra közel került 8000 pontos szintjéhez. A spanyol és az olasz államkötvényhozamok emelkedtek a kockázatkerülési hullám miatt, habár nagy ugrásról nem beszélhettünk, ezzel egyidőben pedig a biztonságosnak tartott német hozamok csökkenésnek indultak.

Forrás: [origo]

Miután elhalasztották a ciprusi parlamentben a mentőcsomag megszavazást, délután érkezett a hír, hogy kedden és szerdán is zárva maradnak a bankok, a hétfői szünnap után, így a betétesek még legalább két napig nem juthatnak hozzá a pénzükhöz.

Sajtóértesülések szerint az oroszok is beszállnának az ország finanszírozásába a Gazprom révén, tekintve hogy jelentős mennyiségű, 12 milliárd eurós orosz betétállomány is található a ciprusi bankrendszerben. A ciprusi elnök elutasította az ötletet, de jól jelzi, milyen erős orosz érdekek sérülnek a betétadóval.

A reggeli nagyobb esését némileg korrigálta az EUR/USD, de még ezzel is az 1,30-as szint alatt tartózkodik az árfolyam. Az arany árfolyama menekülő eszköz mivoltának köszönhetően emelkedni tudott, csaknem 1 százalékkal erősödött a nemesfém, és ezzel az 1606 dolláros szint közelében mozog.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]

24 milliárd dolláros megrendelést nyert el a francia Airbus, az EADS leányvállalata egy indonéz cégtől. A 234 repülőgépre vonatkozó megrendelés vélhetően az távol-keleti régióban éves szinten 6,4 százalékos mértékben bővülő légi forgalom kielégítéséhez kell a Lion Air-nek.

Sunday Times értesülése szerint a katari állami befektetési alap felvásárolná a legnagyobb brit ruházati kiskereskedelmi céget, a Marks & Spencert. A lap információi alapján a vevő 8 milliárd fontos árat kínálna a cég részvényeiért cserébe, ehhez azonban előbb befektetőtársakat keres. A hírre a cég árfolyama 10 százalékot emelkedett.

Amerikában már nem olyan idegesek a befektetők

Amerikára is átterjedt a negatív befektetői hangulat, habár itt már jóval kisebbek a mínuszok, mint Európában vagy Ázsiában voltak. A vezető indexek 0,1-0,3 százalékos mínuszban találhatók. Ma nem jelenik meg fontosabb makroadat a tengerentúlról, így nem várható érdemi hangulatváltozás, ha Európából sem jönnek új fejlemények Ciprussal kapcsolatban.

Forrás: [origo]

Az S&P500 szektorai közül a távközlés és a technológia teljesít jól, míg a pénzügy és a nyersanyag sereghajtó az iparágak között.

Forrás: [origo]

Akár 16 milliárd eurós osztalékot is kifizethetne az Apple a Bloomberg elemzése alapján, ami részvényeként 4,14 dollárnak felelne meg, 56 százalékkal növelve meg az eddigi osztalék nagyságát. Ezzel az osztalékhozam a jelenlegi árfolyammal számolva 3,7 százalékos lenne, ami magasabb, mint az S&P 500 vállalatainak 86 százalékának osztalékhozama.

Visszaélésekre derült fény a JPMorgan vezetőinek múlt heti szenátusi albizottsági meghallgatásán, melyen a befektetési bank vezetőit a származtatott ügyleteken tavaly elszenvedett legalább 6,2 milliárd dolláros veszteségek részleteiről faggatták. Ebből az derült ki, hogy a banknál manipulálták vagy teljesen figyelmen kívül hagyták a különböző kockázati modellek eredményeit, nem hallgattak a kereskedők figyelmeztetéseire, ráadásul a cég vezérigazgatója visszatartotta az idei januári eredménykimutatást a szabályozó hatóságok elől.