Hatalmas üzlet készülődik a bankszektorban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek legnagyobb ingatlanpiaci tranzakcióját bonyolíthatja le a Commerzbank az Egyesült Királyságban. A tervek szerint 5 milliárd fontért eladnák az ingatlanhitelekkel foglalkozó üzletágat. A részvényesek mindenesetre örülnek, a Commerzbank 3 százalékos pluszban mozog a frankfurti tőzsdén.
Vágólapra másolva!

5 milliárd font lehet a vételár

5 milliárd font értékben adhatná el a brit ingatlanpiaci hitelezés egyik legfontosabb szereplőjének számító leányvállalatát a Commerzbank -írja a Financial Times. Az Eurohypo esetleges eladása a 2008-ban kirobbanó pénzügyi válság óta végrehajtott legnagyobb értékű portfolió-tisztításnak minősülne, amit egy bank (Commerzbank) végrehajt.

Az 5 milliárd fontos vételárba nem csak a vállalat követelései tartoznak bele, hanem annak tulajdonjoga is. Számos amerikai ingatlanbefektetési társaság, mint a Blackstone, Lone Star, valamint a Starwood Capital egyből érdeklődött a felvásárlás kapcsán, vélik az ügyhez közeli források.

Szabadulnak az ingatlanpiaci hitelektől

A kockázati tőke társaságok és a hedge fundok lényegében kihasználják, hogy az európai bankok folyamatos nyomás alatt vannak portfoliójuk megtisztításával kapcsolatban, főleg az Egyesült Királyság és Írország jelent potenciális forrást számukra. A Royal Bank of Scotland (RBS), valamint a Lloyds állami mentőcsomagja is tartalmazta azt a feltételt, hogy fokozatosan meg kell szabadulniuk kétes ingatlanpiaci hiteleiktől.

Az előbbi két céghez hasonlóan a Commerzbank 18 milliárd eurós mentőcsomagja is tartalmazott hasonló feltételeket. A segítség korábban az Eurohypo kötelező érvényű eladását írta elő, ám az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt engedélyezte, hogy a bank az érdekeltségeit leépítse ahelyett, hogy eladná az egész céget.

A banki eszközeladásokat egyedül az EKB tudta valamelyest lassítani, köszönhetően a likviditás felpörgetésének a bankközi piacokon, ami kevésbé teszi égetően szükségessé a pénzhez való hozzájutást. A bankok emellett általában a jobb hiteleiket adják csak el, ugyanis a gyengébb hitelek eladása már csak hatalmas diszkont mellett tudna megvalósulni, jelentős banki veszteségeket okozva.

Jól reagált az árfolyam

A pletykák hatására a Commerzbank árfolyama máris jelentősen megugrott, 3,5 százalékkal van magasabban nyitóárához képest. Az esetleges tranzakcióval kapcsolatban azonban az érintettek egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

A Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]