Egzotikus piacokon adhat el kötvényt Magyarország

Vágólapra másolva!
Oroszországban, Törökországban vagy akár Dél-Koreában is értékesíthet a közeljövőben Magyarország devizakötvényeket az Államadósságkezelő Központ vezérigazgatója szerint. Mint ismeretes Magyarország február közepén 3,25 milliárd dollár értékben adott el dollárban denominált 5 és 10 éves kötvényeket, melyek iránt hatalmas volt a kereslet.
Vágólapra másolva!

Kisebb volumenű devizakötvény-kibocsátásokat tervez a közeljövőben a magyar Államadósságkezelő Központ mondta el a Reutersnek Töröcskei István az ÁKK vezérigazgatója.

Töröcskei szerint a piaci helyzet dönti majd el, milyen devizában fog Magyarország kötvényt eladni, de olyan országok merültek fel célpontként, mint Oroszország, Törökország vagy Dél-Korea. Elképzelhető, hogy devizában értékesíti majd az állampapírokat az ÁKK, de talán nagyobb a valószínűsége egy dollár alapú vagy egy euró alapú kötvény eladásának. Egyelőre kár találgatni az értékesítés nagyságáról, de maximum 200 millió dollárnyi értékben adna el állampapírokat az ÁKK egy-egy piacon a vezérigazgató szerint.

Mint ahogy arról beszámoltunk, február 12-én Magyarország sikeresen bocsátott ki 5 és 10 éves lejáratú dollárkötvényt 3,25 milliárd dollár értékben. Az ÁKK a kimagasló kereslet miatt a tervezett 2 milliárd dolláros keretet jócskán megemelte. Az ötéves amerikai kötvényhozamhoz képest 335 bázispont volt a felár, míg a tízéves papírok esetében 345 bázispont volt a prémium.

Múlt héten olyan hírek jelentek meg, miszerint újabb devizakötvény kibocsátást tervez az ÁKK, ami miatt az amerikai értékpapírpiaci felügyeletnek, a SEC-nél már jelezte a forrásbevonás szándékát.

Forrás: [origo]

A délutáni hírekre nem reagált rosszul a forint, sőt a napi csúcshoz képest némi erősödést mutat a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, miután a déli órákban csak egy hajszálra volt a 300-as lélektani szint áttörésétől. A forint erősödésében azonban szerepe lehet a jó nemzetközi hangulatnak is, hiszen a Dow Jones index a mindenkori zárómaximuma fölött mozog.

Forrás: [origo]