Újabb izgalmas kalandba vág a Richter

e
Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon a finn Orion Corporation-nel egy széleskörű és hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja új kémiai vegyületek közös kutatása és fejlesztése a kognitív rendellenességek kezelésére. A bejelentés alapvetően pozitív megítélés alá esik, hiszen a vállalat tovább erősíti pozícióit az originális kutatások területén, melyért a részvények piacán aktív befektetők hajlandóak akár mélyebben is a zsebükbe nyúlni. A gyógyszerfejlesztések hatásait számszerűsíteni azonban még korai lenne, hiszen azok kezdetben csak viszik a pénzt, és csak sikeres teszteket követően, évekkel később hozhatnak pénzt is a konyhára. A részvény árfolyama 0,8 százalékos emelkedést mutat nem sokkal a tőzsdei piacnyitást követően, azonban a Richter árfolyama továbbra is az utóbbi napok igen szűk kereskedési sávjában oldalaz.
Vágólapra másolva!

Mire vonatkozik az együttműködés?

A szerződés értelmében az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két társaság közösen válasszon ki és fejlesszen tovább három felfedezési fázisban lévő gyógyszerjelölt molekulát. A felek a fejlesztéssel kapcsolatos minden kiadást egyenlő arányban osztanak meg. A megállapodás egyelőre nem rendelkezik a területhez kapcsolódó marketing jogokról.

Dr. Szombathelyi Zsolt, a Richter Kutatási igazgatója megjegyezte: "Nagyon örülök az Orionnal való együttműködésnek, ami mind a két vállalat központi idegrendszeri területen folytatott kutatását költség- és idő hatékony módon erősíti. Nagyra értékeljük az Orion munkatársainak szakmai színvonalát, amely a Richterben dolgozó kollégák tudásával és tapasztalataival kiegészülve kölcsönös előnyöket biztosíthat mindkét fél számára. Várakozással tekintünk az Orionnal közös munka elé, hogy együtt fejlesszünk új kezelési módokat a betegek és az orvosok igényeinek kielégítése érdekében."

Dr. Reijo Salonen, az Orion Kutatás-fejlesztésért felelős elnök-helyettese hozzátette: "Az Alzheimer betegség és más kognitív hanyatlást előidéző neuropszichiátriai megbetegedések súlyos betegségek. Elkötelezettek vagyunk, hogy ezeknek a betegeknek új kezelési módokat fejlesszünk. Kutatás-fejlesztési modellünk egyik alappillére, hogy olyan együttműködéseket keressünk, amelyek mind a két szervezet erősségeit kamatoztatják. A Richternél olyan tudományos hátteret és szervezeti kultúrát találtunk, amely sikeres társulást eredményezhet, és egyúttal javítja esélyeinket, hogy ezen a terápiás területen eredményeket tudjunk felmutatni. A kollégák mindkét részről jó lehetőségnek tartják a közös munkát."

Mit csinál az Orion?

Az Orion egy globálisan működő finn vállalat, amely az egészséges életmód támogatójaként gyógyszerek és diagnosztikumok fejlesztésével foglalkozik. Az Orion humán és állatgyógyászati gyógyszereket, gyógyszerhatóanyagokat és diagnosztikumokat fejleszt, gyárt és értékesít. A társaság folyamatosan fejleszt új gyógyszereket és gyógymódokat. A gyógyszerészeti kutatás-fejlesztés a központi idegrendszerre ható gyógyszerekre, az onkológiai és intenzív terápiás területre, valamint az Easyhaler tüdőgyógyászati készítményekre fókuszál. Az Orion 980 millió euró nettó árbevételt ért el 2012-ben, munkavállalói létszáma pedig megközelítőleg 3500 fő volt. Az Orion A és B részvényeit a finn, NASDAQ OMX Helsinki tőzsdén jegyzik.

Jó hír a Richtertől?

Az együttműködésről szóló bejelentés alapvetően pozitív megítélés alá esik, de a gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó kockázatok miatt egyelőre nem lehet számszerűsíteni annak várható hatását a cég eredményszámaira. A fejlesztés mindenesetre kezdetekben a pénzt fogja vinni (bár az együttműködés egy költséghatékony megoldás), és sikeres teszteket követően csak évekkel később állhat majd pénz is a házhoz az értékesítések nyomán.

A Richter pozícióinak originális területen való erősítése mindenesetre jó hír, a befektetők ugyanis hajlandóak akár többet (magasabb árazást) is fizetni az ilyen gyógyszercégekért. Gondoljunk csak például arra, hogy a Richter originális terméke, a cariprazine a sikeres teszteket követően milyen erős befektetési sztorit tudott generálni a részvények piacán.

A mai bejelentés érdekessége ráadásul az, hogy a vállalat az originális gyógyszerfejlesztést a központi idegrendszer területén fogja végezni, ami már jelenleg is meghatározó terápiás terület a cég bevételein belül.

Hogyan reagált a részvény?

Mérsékelt, 0,8 százalékos emelkedést mutat a Richter árfolyama, mely továbbra is az utóbbi napok igen szűk kereskedési sávjában oldalaz. A gyógyszerpapírok az MSCI indexekből való kikerülés miatti tavalyi nagy esésből mostanáig sem tudtak talpra állni, a gyenge negyedik negyedéves gyorsjelentés pedig csak újabb eladókat csalt a piacra. A részvény technikai képe nem túl szép, hiszen az árfolyam egyelőre csökkenő trendben mozog.

Akkor lehetne érdekes a Richter piaca, ha az árfolyam az utóbbi napok szűk oldalazásából felfele tudnának kitörni, és a csökkenő trendvonal szárát is maga mögé utasítaná. Egyelőre sajnos erre csupán kisebb lehetőség mutatkozik, hiszen ezek a szintek még erős ellenállásként tornyosulnak az árfolyam előtt.