Chiphiány, duplázódó ár a pénztárgépeknél

Vágólapra másolva!
A túl rövid határidő miatt meg is duplázódhat a pénztárgépek ára, erre hívja fel a figyelmet a kormánnyal és a hatóságokkal pénztárgépügyben több tárgyalást is lefolytató Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A feszített menetrend miatt a pénztárgépekhez szükséges új chipekből sem lesz elég.
Vágólapra másolva!

Az IVSZ üdvözli a pénztárgépenkénti 50 ezer forintos támogatást, amelyet a tényleges vásárláskor - és nem adókedvezmény formájában - fog nyújtani a kormány, ugyanakkor a változatlanul fennálló nehézségekre is ráirányítja a figyelmet. A pénztárgépek bekötésének két határideje is van, a gépek többségét az idén júliusig, a kisebb részüket a jövő év elejéig kell alkalmassá tenni arra, hogy az adóhatóság bármikor lekérdezhesse a gép adatait, a forgalmi információkat.

A határidő kapcsán Laufer Tamás elnök elmondta, hogy továbbra is az év végi határidőt tartja biztosan teljesíthetőnek, mert a tömeges megrendelések miatt jelenleg globális chiphiány lassíthatja a beruházásokat. Emellett a túl rövid határidő miatt jelentős áremelkedésre is számít a szakember, szerinte a korábban kalkulált 70 ezer forintos pénztárgépenkénti ár a túlfeszített ütemezés okozta piaci nyomás miatt akár megduplázódhat.

Az IVSZ számításai szerint a Magyarországon üzemelő mintegy 250 000 pénztárgépnek legalább a 80 százalékát kell lecserélni az új előírások miatt.

A pénztárgépek adóhivatalhoz való bekötésének történetében már többször kitolták a határidőket, nehézségek újra és újra előjönnek.