Az arany végső menedékszerepében bíznak

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hét legnagyobb áresését szenvedte el az árupiac hétfő délelőtt, amelyért egyértelműen a ciprusi események tehetők felelőssé. Ismét kockázatkerülőbbé váltak a befektetők, mivel az európai adósságválság mélyülése tartós nyomást gyakorolhat az árakra. A Standard & Poor's GSCI árupiaci indexe több mint egy százalék mínuszt mutat a délelőtti kereskedésben. Természetesen az ilyen helyzetekben ismét előkerül az arany "végső menedék" szerepe, így ismét 1600 dollár fölé emelkedett a sárgafém ma reggel.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen eseménytelen hetet zárt a nyersanyagpiac pénteken, mialatt mi "ünnepeltünk". A különböző árupiaci indexek szinte ugyanott zártak, mint az előző nap. Az állóvizet alaposan felkavarta a hétvégére időzített "unorthodox" adóforma tervezett bevezetése a ciprusi bankbetétekre. Az euróból kiáramló tőke erősítette a dollárt, ami az összes dollárban jegyzett termék árát nyomás alatt tartja, nem beszélve az intézkedés potenciális tovagyűrűző hatásáról a nem éppen rózsás gazdasági növekedési kilátásokra.

Ahogy a részvénypiacokon, úgy az árupiacokon is a nagy dolgok Amerikában dőlnek el. Egyelőre a kezdeti sokk után némi megnyugvás látszik a piacokon, de a következő napok-hetek meghatározó témája biztos, hogy ez marad. A részvénypiacok egy hosszú emelkedés után megközelítették vagy egyes esetekben meg is haladták a válság előtti csúcsaikat, így bőven van tere akár egy komolyabb korrekciónak is. A nyersanyagpiacok egyértelműen lemaradónak számítanak, különösen feltűnő az elmúlt két hónap masszív alulteljesítése. De nem lehetnek illúzióink, ha elromlik a hangulat a tőkepiacokon, az árupiacok sem ússzák meg eladói nyomás nélkül. A délutánra halasztott szavazás és a tengerentúli nyitás kicsit tisztább képet adhat, mire készüljünk a közeljövőben.

Az árupiaci termékek mai teljesítményét bemutató táblázat pirosba borult, az arany mellett csupán a narancslé és az amerikai földgáz sorában találunk zöld színt, azaz emelkedést a múlt pénteki záró értékekhez képest. Érdekes módon a 10 dollárt erősödő arany mellett az ezüst 0,4 százalékot veszített értékéből, pedig ilyen helyzetekben egy irányba szoktak elmozdulni, ráadásul az ezüst jellemzően legalább kétszer akkora mértékben, mint a sárgafém. A többi nemesfém esetében is érvényesül az általános trend, a platina 0,9 százalékkal, míg a palládium 2 százalékkal került lejjebb.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Mind a brent, mind a WTI crude1 százaék körüli eséssel reagálta le a megváltozott környezetet, de még mindkettő a múlt heti mélypontja felett áll.

Brent nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

A legnagyobb vesztes a maga 2,5 százalékos áresésével a réz lett, de az említetteken kívül 1 százalék felett esett a szója, a búza, a kukorica, a gyapot, a cukor és a fűtőolaj is.

Réz árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]