Cipruson az elnök is hoz áldozatot

Vágólapra másolva!
A csőd szélén táncoló, az EU segítségére szoruló Ciprus elnöke lemond fizetése 25 százalékáról, a miniszterek bérük ötödének és a 13. havi juttatásuknak mondanak búcsút.
Vágólapra másolva!

A ciprusi államfő 25 százalékkal csökkentette saját fizetését, míg a kormány tagjainak illetménye 20 százalékkal lesz kevesebb - közölte az elnöki hivatal. A hivatal szóvivőjének közlése szerint Nikosz Anasztasziadisz ilyen értelmű utasítást adott a ciprusi számvevőszék elnökének. A lépéssel az államfő és a miniszterek szolidaritásukat akarják kifejezni a szigetország lakosaival, akiket keményen sújt a pénzügyi válság. Ciprus vezető politikusai egyúttal lemondtak 13. havi illetményükről is, amely törvény szerint jár nekik.

A ciprusi bankok csaknem két hét szünet után csütörtökön nyitottak ki először, ám az ügyfelek fejenként legföljebb 300 eurót vehettek föl az éjszaka folyamán készpénzzel - egyes források szerint több milliárd euróval - feltöltött bankfiókokban. A külföldre való pénzátutalás értékét 5 ezer euróban maximálták, csekket egyelőre nem lehet beváltani. A korlátozó intézkedés egyelőre hét naptári napra vonatkozik, azaz jövő szerdáig szól.

Ciprus a bankjai miatt a csőd szélére került. Az Európai Unió tízmilliárd euróval segíti ki a szigetországot, de elvárja, hogy Ciprus is tegyen valamit, hétmilliárd eurót az országnak kell előteremtenie. Ennek fő eszköze a bankokban tartott betéteknél a százezer euró (30 millió forint) feletti betétekre kivetett adó, amelynek mértéke egyes bankoknál 40, másoknál akár 80 százalék is lehet.