Jól elverték a port a bankpapírokon

Vágólapra másolva!
Nagyobb esésekhez vezettek a tőzsdéken a ciprusi válság által keltett hullámok, a zűrzavar március 16-ai kirobbanása óta gyakorlatilag nyakló nélkül esnek a bankrészvények. A szigetország problémái elsősorban a pénzügyi szektor képviselőinek árfolyamát viselte meg, Nyugat-Európában az utóbbi napok több esetben is 10-15 százalékos zuhanásokhoz vezettek. Ehhez képest a régiónk bankjai kifejezetten jól állják a sarat, hiszen még a legnagyobbat eső Erste is alulmarad sok más szektortársához képest. Az OTP és más régiós bankok pedig kifejezetten erősen tűrik a megrázkódtatásokat, amiben a hazai bank kifejezetten erős tőkeellátottsága is fontos szerepet kaphat.
Vágólapra másolva!

A ciprusi galiba

Annak ellenére, hogy Ciprus kis ország, az általa okozott válság hullámai egyre nagyobb galibát okoznak a világ tőkepiacain. A ciprusi bankokban lévő betétek megadóztatása, és a bankmentéshez való felhasználásuk kifejezetten negatív üzenetet hordoz, mivel a befektetők azon aggodalmát táplálja, hogy a szigetországban alkalmazott megoldások példaként fognak szolgálni a jövőbeni bankválságok során.

Noha a legutóbbi fejlemények szerint csupán a 100 ezer euró feletti betétesek fognak elszenvedni 40, vagy a ciprusi pénzügyminiszter mai nyilatkozata szerint akár 80 százalékos veszteségeket, az eurózóna többi országában ez hozzájárulhat az aggodalmak fokozódásához. Napokkal ezelőtt - mikor még a 100 ezer euró alatti betétek adóztatása is a lehetséges kimenetelek között szerepelt - a megkérdezett német lakosság 54 százaléka gondolta úgy, hogy nem hisz a bankbetétek vezetőik által hangoztatott biztonságában.

A piaci szereplők aggodalmát támasztja alá, hogy az Európai Bizottság keddi közleménye szerint olyan jogszabály-javaslat készülhet, mely megengedné a 100 ezer euró feletti betétek felhasználását a bajban lévő bankok kisegítésére az eurózónában.

Szórják a bankrészvényeket

A ciprusi válság a tőzsdéken is eladói hullámot okozott, a 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő Stoxx Europe 600 index a zűrzavar március 16-ai kirobbanása óta több mint 2 százalékot veszített az értékéből. A válság érthető okokból különösen az európai bankszektort érinti érzékenyen (különösen talán az alacsonyabb tőkeellátottsággal bírókat), emiatt a Stoxx Europe 600 európai bankszektort leképező indexe közel 10 százalékot zuhant, pedig előtte év eleje óta - felülteljesítve sok más szektort és a piac egészét is - 7 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Az eurózóna legnagyobb bankjainak részvényei szintén nagyobb eséseket szenvedtek el, a francia Credit Agricole és a BNP Paribas, a német Deutsche Bank és Commerzbank, valamint a brit Barclays és az HSBC papírjai egyaránt a mínuszokat kezdték halmozni. Sokan ennek köszönhetően már alacsonyabb árfolyamszinteken mozognak, mint tavaly év végén.

Rááadásul a brit pénzügyi bizottság mai közlése szerint a brit bankoknak 25 milliárd fontos tőkeemelést kell végrehajtaniuk az év végéig. Ennek az összegnek a fele már a bankok rendelkezésére áll, többek között az éves profitok visszatartása, különböző költségcsökkentő intézkedés és a banki bónuszkifizetések visszavágása következtében. A pénzintézeteknek így már csak a maradék 12,5 milliárd fontot kell valahonnan előteremteniük.


Forrás: [origo]

A perifériaországokban sem jobb persze a helyzet, a legnagyobb spanyol bankok részvényeit szintén két kézzel szórják a befektetők. A spanyol Banco Santander és Banco Popular Espanol, valamint az olasz Banco Popolare és Intesa San Paolo papírjai ma sem teljesítenek jobban, 1-2 százalékos mínuszt halmoztak fel eddig.

Forrás: [origo]

A régióban hasonló folyamatokat lehet látni, az osztrák Erste Bank, a magyar OTP, a cseh Komerczni és a lengyel Bank Pekao részvényei szintén csökkentek a ciprusi válság kirobbanása óta, bár sokkal kisebb mértékben, mint nyugati szektortársaik.

Forrás: [origo]

A hazai bankok közül az OTP kifejezetten erősen állja a sarat, bár ez részben talán annak is betudható, hogy európaszerte kimagasló tőkeellátottsággal rendelkezik a vállalat, mely eredményszinten is stabil profitot képes szállítani a befektetőknek. A kisebb szektortárs FHB ezzel szemben már nem büszkélkedhet ilyen szép teljesítménnyel, hiszen a bankpapírok árfolyama a napokban új történelmi mélységekbe zuhant az utóbbi negyedévek veszteséges működésének következtében.

Az FHB havi árfolyamának alakulása (Ft)

A ciprusi galiba egyértelmű vesztesei az európai bankrészvények, melyek helyenként 10-15 százalékos zuhanásokat is elszenvedtek az utóbbi napokban. A befektetők a német és francia bankoktól ugyanúgy szabadulnak, mint olasz vagy spanyol társaiktól, miközben a régiónk bankrészvényei eddig kifejezetten jól állták a sarat. Az Erste utóbbi napokban látott 8 százalékos esését leszámítva a többiek mérsékelt csökkenéseket mutatnak, ami legalábbis a szektorban szétnézve meglepően erős teljesítménynek tűnik.