Vágólapra másolva!
Ciprus és a Trojka (EU, IMF, EKB) képviselői megállapodtak a ciprusi bankszektor megadóztatásáról, amivel a szigetország elő tudja teremteni a 10 milliárd eurós mentőcsomag feltételeként előírt 5,8 milliárd eurós önrészt. A közel 16 milliárd euróval pedig Ciprus el tudja kerülni az államcsődöt, aminek Ázsia után az európai tőzsdék is megörültek. A főbb részvényindexek emelkedni tudnak, míg ennek következtében itthon a BUX szintén a pozitív tartományban mozog. Ebben az OTP nagyobb megindulása van a segítségére, de a MOL és a Magyar Telekom is drágulni tud.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Ciprusi megállapodásnak örülhet Ázsia
Vágólapra másolva!

Egyezség után nekiindult az euró

Ciprusnak az utolsó pillanatban sikerült megállapodnia a Trojkával (EU, IMF, EKB) a ciprusi válság megoldásának kérdésében, melynek során az eurózóna pénzügyminiszterei jóváhagyták a ciprusi bankszektor megadóztatásának tervét. Az egyezséggel Ciprus elő tudja teremteni az államcsőd elkerüléséhez szükséges 5,8 milliárd eurós önrészt, mely a feltétele volt az EKB-tól és az IMF-től kapott 10 milliárd eurós segély odaítélésének.

A vasárnapi megállapodás értelmében a sziget második legnagyobb bankját, az óriási veszteségeket termelő Laiki Bankot két részre osztják, és az ott lévő 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország legnagyobb bankjába,a Bank of Cyprusba. A 100 ezer eurónál alacsonyabb összegű beteéteket az egyezség értelmében nem adóztatják meg. A 100 ezer euró feletti betéteket viszont befagyasztják, és egy még nem tisztázott részét az adósság fizetésére fogják felhasználni. Ezekre a betétekre akár 40 százalékos adót is kivethetnek.

A tegnap esti ciprusi megállapodás után a szolvens ciprusi bankok továbbra is kaphatnak segítséget az EKB-tól, így a bankrendszer egy része működőképes lehet. Egyelőre azonban még nincs meghatározva, mikor nyithatnak ki a ciprusi pénzintézetek, az ATM-ek esetében pedig napi 100 eurós készpénzfelvételi limitet vezetnek be a bankrohamok elkerülése miatt

Az egyezségnek előbb Ázsiában, később pedig Európában is megörültek a befektetők, így a tőzsdéken is emelkedéseket lehet látni. Az öreg kontinensen a főbb részvényindexek nagyobb emelkedésnek indultak, melyek sorát a francia CAC 40 vezeti, amiben leginkább az Axa 1,9 százalékos százalékos erősödése játszik szerepet. Európa második legnagyobb biztosítójának ingatlankezelési részlege jelentősen csökkenti franciaországi kitettéségét az ország vállalkozás ellenes politikája miatt. Ennek keretében 14 milliárd eurós portfóliócsökkentést hajtanak végre.

Forrás: [origo]

A megállapodás híre miatt az euró is erősödni kezdett a dollárral szemben, és az árfolyam az 1,3-as szint fölé emelkedett.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

A France Telecom maradhat a Dailymotion tulajdonosa a Le Figaro információi szerint. Korábban a videómegosztó oldalt szóba hozták a Yahoo!-val (Nasdaq), mely állítólag 75 százalékos részesedést akart szerezni a cégben

Ma fontosabb makroadatok nem fognak érkezni Európából, így továbbra is a ciprusi megállapodás híre határozhatja meg a kereskedés hangulatát.

Tépik az OTP-t

A ciprusi megállapodás hírére itthon is a vevők kerültek fölénybe nyitás után, és a BUX már 1,4 százalékos pluszban forog. A régióban ennél kisebb mértékű erősödéseket lehet látni, így a BUX kiemelkedik szomszédos társai közül.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet a főbb papírok emelkedése segíti, különösen az OTP rugaszkodott el a jó hangulatban, és már 2 százalékkal került feljebb az árfolyama. A MOL 0,3 százalékot, a Magyar Telekom 0,7 százalékot tudott erősödni, a Richter viszont 0,1 százalékot gyengült. A gyógyszercég 660 forintos osztalék kifizetését tervezi idén, ami megegyezik a tavalyi kifizetéssel.

Az Egisre viszont még nem született kötés annak ellenére, hogy az amerikai bíróság elutasította a cég koleszterincsökkentő gyógyszerének korábbi bevezetésére vonatkozó kérelmét az USA-ban.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Graphisoft Park 4,4 százalékot gyengült annak ellenére, hogy a menedzsmentje öt forinttal megemelte a részvényenként kifizetésre kerülő osztalékot.

Az E-Star viszont 1,7 százalékot drágult, miután a pénteki csődegyezségi tárgyaláson a hitelezők szinte teljes egyetértésben rábólintottak a menedzsment ajánlatára. A következő lépése az lenne, hogy a mai rendkívüli közgyűlésen megszavazzák az 50 millió darabos részvénykibocsátást. A hitelezők ezen kívül személyi változásokat is szeretnének a cégnél, mégpedig a felügyelő- és az audit bizottságokban.

A tavaly kifizetett osztalékkal azonos összegű osztalékot javasol az ELMŰ és az ÉMÁSZ vezetése is. Előbbi 1700, míg utóbbi 1400 forintos részvényenkénti osztalékot javasol, ami egyaránt 14 százalék körüli osztalékhozamnak felel meg mindkét papír esetében. A részvényekre még nem született kötés.

További hír, hogy újra Patai Mihály, az UniCredit Bank Hungary elnök-vezérigazgatója lett a Bankszövetség elnöke, miután a testület pénteken megválasztotta. Patai négy hónapja mondott le pozíciójáról, miután a kormány újabb terheket vetett ki a bankokra, melyekről nem egyeztetett a Bankszövetséggel.

A részvénypiaci jó hangulatban a forint is el tudott távolodni 14 hónapos mélypontja közeléből az euróval szemben, és az árfolyama a 306-os szint környékén mozog. A dollár/forint jegyzése 235,4-nél, a svájci franké 250,4-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]