Vágólapra másolva!
Ciprus az utolsó pillanatban megállapodott a Trojkával (EU, IMF, EKB) a ciprusi bankszektor tervezett megadóztatásáról, ami az ország csődjének elkerüléséhez szükséges 5,8 milliárd eurós önrész előteremtéséhez volt szükséges. Az egyezséggel úgy néz ki, Ciprus elkerüli az államcsődöt, és a hírnek az ázsiai tőzsdék is megörültek, melyek emelkedéssel reagáltak a fejleményekre. Az élen újra a japán Nikkei robog, de a többi mutató is a pozitív tartományban mozog. Amerikában és Európában szintén a ciprusi egyezség határozhatja ma meg a kereskedés hangulatát, az amerikai mutató folytathatják pénteken megkezdett útjukat felfelé, míg az öreg kontinensen 0,3-0,5 százalékos emelkedésekkel indulhat az üzletkötés a határidős indexek alapján. 
Vágólapra másolva!

Újra az élen a Nikkei

Ciprusnak az utolsó pillanatban sikerült megállapodnia a Trojkával (EU, IMF, EKB) a ciprusi válság megoldásának kérdésében, melynek során az eurózóna pénzügyminiszterei jóváhagyták a ciprusi bankszektor megadóztatásának tervét.

Ennek értelmében a sziget második legnagyobb bankját, a Laiki Bankot két részre osztják, és az ott lévő 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország legnagyobb bankjába,a Bank of Cyprusba. A 100 ezer eurónál alacsonyabb összegű beteéteket az egyezség értelmében nem adóztatják meg. A 100 ezer euró feletti betéteket viszont befagyasztják, és egy még nem tisztázott részét az adósság fizetésére fogják felhasználni.

Ezzel úgy néz ki, Ciprusnak sikerül előteremteni az államcsőd elkerülése érdekében szükséges 5,8 milliárd eurós önrészt, ami a feltétele volt az EKB-tól és az IMF-től kapott 10 milliárd eurós segély odaítélésének.

A megállapodásnak Ázsiában is megörültek a befektetők, ennek következtében a részvényindexek is emelkedni tudnak ma. A sort az elmúlt napokhoz hasonlóan újra a japán Nikkei vezeti 1,7 százalékos erősödésével, de a többi mutató is a pozitív tartományban mozog.

A hongkongi Hang Senget a Sinopec kínai olajmamut 2,4 százalékos drágulása is segíti, miután a vállalat kedvező gyorsjelentést tett közzé a hétvégén. A társaság az elemzői konszenzushoz képest jobb 2012-es évet zárt, ráadásul a cég a China Petrochemical Corp-pal közösen egy vegyes vállalatot hoz létre, hogy Kazahsztánban, Kolumbiában és Oroszországban hajtson végre akvizíciókat

Forrás: [origo]

Icahn is beszállna a buliba

Amerikában szintén a ciprusi megállapodás híre határozhatja meg ma a befektetők hangulatát, akik nem lehetnek túlságosan elkeseredve, mivel a tengerentúli részvényindexek emelkedéssel zárták a múlt hét utolsó kereskedési napját. A mutatók ezzel mindenkori csúcsaik közelében várják a mai nyitást, az S&P 500-nak csupán néhány pont hiányzik a törtenelmi csúcsdöntéshez, míg a Dow Jones a nemrégiben ütött mindenkori legmagasabb értéke körül található.

Forrás: [origo]

Pénteken az S&P 500 szektorai közül az összes bővülni tudott, a legjobban a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok, és az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó társaságok papírjai teljesítettek.

Forrás: [origo]

Hétvégén újabb fejezettel bővült a Dell felvásárlási sztorija. Ezúttal Carl Icahn milliárdos befektető, és egyben a számítógépgyártó résztulajdonosa, és a Blackstone tett ajánlatot a Dell megvásárlására. A Bloomberg értesülései alapján a Blackstone részvényenként 14,25 dollár körüli összeget adhat a cégért, Icahn pedig 15 dollárért vinné a Dell papírjainak 58 százalékát, a maradék kisebbségi részesedést pedig tőzsdén hagyná. Az utóbbi időben valóságos felvásárlási csata indult a cégért, mivel több tulajdonos ellenzi annak tervezett kivásárlását, és egyben a tőzsdéről való kivezetését.

További hír, hogy a világ legnagyobb tengeren lévő cseppfolyós földgáz előállító egységét hozná létre az Exxon Mobil és a BHP Billiton Ausztrália partjainál.

Közel 10 százalékot zuhant pénteken a Tibco Software, mivel a társaság az elemzői konszenzushoz képest kisebb árbevételt ért el az előző negyedévben és éves alapon is csökkent a vállalat árbevétele az adatbázisokhoz kapcsolódó szoftverek gyártójánál.

A mai fontosabb makroadatok közül csupán a dallasi Fed index értékét fogják közzétenni, ami befolyásolhatja a piaci hangulatot, ezen kívül többek között az Apollo Group és a Dollar General gyorsjelentésére figyelhetnek a befektetők.