Megrohanták a ciprusi bankokat a betétadó hírére

Vágólapra másolva!
Kisebb roham indult a bankbetétekért Cipruson annak hírére, hogy az EU a betétek megadóztatását szabta az országot kisegítő pénzügyi csomag feltételéül. Az ügyfelek azonban hoppon maradtak, nem tudták kivenni a lekötött pénzüket.
Vágólapra másolva!

Kisebb roham indult szombaton Cipruson a bankbetétekért, miután kiderült, hogy a szigetország 10 milliárd eurónyi nemzetközi hitelcsomaghoz jut, ennek fejében viszont tíz százalékponttal emeli társasági adóját, a bankbetéteket pedig egyszeri illetékkel és kamatadóval sújtja. Az illeték százezer euró fölött 9,9 százalék, az alatt pedig 6,75 százalék lesz.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei szombatra virradóra állapodtak meg a Ciprusnak szánt hitelcsomag fő elemeiben. Reggel százak akarták kivenni a számlájukon lévő pénzt a szombaton is nyitva tartó bankokból - jelentette a ciprusi közszolgálati rádió (RIK). Próbálkozásuk azonban kudarcot vallott, a fiókok vezetői ugyanis arról értesítették őket, hogy a pénzintézet internetes hálózata nem működik. Később a még nyitva tartó fiókok is bezártak - közölte a Cooperative Central Bank of Cyprus elnökhelyettese a rádióban.

Kiderült, hogy a hatóságok éjjel befagyasztották a megtakarításokat, elkerülendő egy lehetséges pánik következményeit. A rádió szerint az ügyfelek a bankjegykiadó automatákból természetesen vehetnek fel pénzt, de nem férhetnek hozzá azokhoz az összegekhez, amelyekre az egyszeri illeték vonatkozik. Az illetékből várrhatóan 5,8 milliárd euró folyik majd be - mondta az Eurogroup vezetője, a holland Jeroen Dijsselbloem szombaton Brüsszelben.

Dijsselbloem szerint "nem büntetik" Ciprust. "De minket, egyszerű ciprusiakat igen" - mondta erre egy nicosiai férfi a dpa német hírügynökségnek. Az illeték összegét valószínűleg még azelőtt levonják, hogy újra kinyitnának a pénzintézetek. A tárgyalásokon az Európai Központi Bankot képviselő Jörg Asmussen azt mondta, a válságtól sújtott más országokban nem fenyeget hasonló intézkedés.

A ciprusi bankokban lévő megtakarítások legalább harmada külföldieké, elsősorban tehetős oroszoké és briteké. Az intézkedés vélhetően az ő vagyonuk megadóztatására irányul, a németek ugyanis nem lettek volna hajlandók adócsalók és pénzmosók bankbetéteinek megmentésére pénz áldozni - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. Az euróövezet tagállamai ultimátumot adtak Ciprusnak: ha nem fogadja el az illetékről szóló pontot, visszatérhet korábbi fizetőeszközéhez, a ciprusi fonthoz - tudósítottak ciprusi újságok.

A mentőcsomag fő rendeltetése, hogy segítsen tőkéhez juttatni a ciprusi bankrendszert, amelyet súlyosan érintett a görög adósság tavaly elhatározott részleges leírása. A csomag nagysága azonban kevesebb a vártnál, Ciprus korábban 17 milliárd eurónyi szükségletet emlegetett.

Görögország, Írország és Portugália után Ciprus a negyedik euróövezeti ország, amelyet nemzetközi hitelcsomaggal segítenek a pénzügyi válság következményeinek elhárításában.