Zuckerberg az év nagy vesztese

Vágólapra másolva!
Továbbra is a mexikói Carlos Slim a világ leggazdagabb embere, Warren Buffett viszont lekerült a dobogóról, Mark Zuckerberg Facebook-alapító pedig 31 helyet zuhanva csak a 66.
Vágólapra másolva!

Négy éve Carlos Slim a világ leggazdagabb embere, a dél-amerikai távközlési mogul vagyonát az amerikai Forbes magazin legfrissebb rangsora 73 milliárd dollárra becsüli. Bill Gates, a Microsoft alapítója is tartja a második helyét 67 milliárd dollárral, a dobogó harmadik helyét azonban Amancio Ortega, a Zara üzletlánc spanyol tulajdonosa szerezte meg. Ezzel 13 év után letaszította onnan Warren Buffett amerikai befektetőgurut. Bár Ortega csak két helyezést ugrott előre a listán, neki sikerült a legnagyobb mértékben növelnie személyes vagyonát, egy év alatt 9,5 milliárd dollárral lett gazdagabb.

Buffett mellett Mark Zuckerberg a legismertebb vesztese az évnek. A Facebook közösségi oldal alapító tulajdonosának vagyona egy év alatt 4,2 milliárd dollárt apadt, jelenleg 13,3 milliárd dollárra becsülik, és ez csak a 66. hely megszerzésére volt elég. A legnagyobb, 19,4 milliárd dolláros vagyonvesztést Eike Batista brazil bánya- és olajipari mágnás szenvedte el. A magazin éves listájára a világ 1426 milliárdosa került fel, a vagyonok értékének átlaga ezúttal 3,8 milliárd dollár volt, ami 3 százalékos emelkedés 2012-höz képest.

A közel 1500 milliárdos között csupán 138 nő található, közülük a leggazdagabb továbbra is a francia központú L'Oreal tulajdonosa, Liliane Bettencourt, aki 30 milliárd dollárra becsült vagyonával összességében is befért az első tíz helyezett közé. Soros György 19,2 milliárd dollárral a 30. leggazdagabb ember a világon, a legelőkelőbb helyen szereplő kelet-európai (Oroszországon kívüli) milliárdos pedig a cseh Petr Kellner, aki 10,4 milliárdos vagyonával a 106, helyet szerezte meg.