Élesedik a csata, többen is megvennék a Dellt

Vágólapra másolva!
Egyre többen akarják megkaparintani a számítógépgyártó Dellt. Február elején Michael Dell és a Silver Lake tett részvényenként 13,65 dolláros felvásárlási ajánlatot a cégre. Csatába szállt azonban a vállalatért a milliárdos befektető Carl Icahn is, aki piaci információk szerint papíronként 15 dollárért szerezne 58 százalékos részesedést a Dellben. A helyzet pikantériája, hogy a Blackstone kockázati tőke társaság is tett ajánlatot a Dellre, ők részvényenként 14,25 dollárért vinnék a társaságot.
Vágólapra másolva!

Carl Icahn és a Blackstone kockázati tőke társaság nevével bővült az a lista, mely a Dell potenciális vevőit tartalmazza, miután a cég hivatalosan is bejelentette, hogy felvásárlási ajánlatott kapott a két befektetőtől.

A milliárdos aktivista a cég közel 58 százalékát kívánná megszerezni, a tulajdonrészért piaci információk szerint 15 dollárt fizetne részvényenként, a fennmaradó csomag azonban továbbra is a tőzsdén forogna. A Blackstone piaci értesülések alapján papíronként 14,25 dollárért szerezné meg a számítógépgyártót, bár még finanszírozást kell szereznie hozzá.

Michael Dell és az Silver Lake Management korábban részvényenként 13,65 dollárért vette volna meg a céget, de a két befektető ajánlatával borulhat az alapító nagytulajdonos terve. Michael Dellék ajánlata 24,4 milliárd dollárra értékelte a céget, melyet többen is élesen kritizáltak. Elképzelhető, hogy a felvásárlás az ellenajánlatok révén elhúzódik, és lesznek még fordulatok a történetben.

Különösen érdekes lehet Michael Dell helyzete, amennyiben Icahn vagy, a Blackstone sikeresen hajtja végre a felvásárlást, a Blackstone ugyanis az alapító helyett Mark Hurd-ot találná legalkalmasabbnak a Dell irányítására. Az ügyben érintett személyek szerint sem a Blackstone, sem Icahn tervei között nem szerepel Michael Dell bármilyen pozícióban történő alkalmazása a cégnél. Az ügyben egyelőre egyik érintett fél sem kívánt nyilatkozni.

Az árfolyam pozitívan reagált a bejelentésre, már több mint 3 százalékos pluszban tartózkodik, 14,6 dolláros ár mellett. Bár 14,25 dolláros ajánlatnál még ez is magasabb, az Icahn által tervezett 15 dolláros felvásárlási ár megközelítőleg 3-4 százalékos prémiumot jelent a jelenlegi árhoz képest.

A Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Az ügy legfontosabb állomásai:

Január közepén terjedt el a hír, miszerint a Dell alapítója, elnök-vezérigazgatója a cég tőzsdei kivezetését fontolgatja.

A kivásárlásban Michael Dell mellett a Silver Lake nevű kockázati tőketársaság vesz részt, a finanszírozók között több nagybank mellett a Microsoft is feltűnt 2 milliárd dollárral.

Az első hírek januárban 13-16 dolláros ajánlati árról szóltak, a tényleges ár végül 13,65 dollár lett.

Az ajánlat 24,4 milliárd dollárra értékeli a vállalatot, ami nagyjából 25 százalékkal magasabb, mint a pletyka elterjedése előtti piaci árfolyam.

Az értékeltség nem túl magas még az ajánlati árral számolva is, de ezzel együtt sem valószínű a jelen pillanatban, hogy megemelt ajánlatra kerülne sor.