Beruházás kellene az ipar fellendüléséhez

Vágólapra másolva!
A részletes adatok alátámasztották a KSH gyorsjelentését, az ipar borzalmas teljesítményt nyújtott tavaly. A külföldi kereslet élénkülésével beindulhat az ipar, de a valódi lökést a beruházások elindulása jelentené.
Vágólapra másolva!

A KSH által közölt részletes adatok megerősítették az ipar idei gyenge kezdését, az ipari termelés volumene januárban 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti eredménytől.

"A következő hónapokban várhatóan élénkülő külpiaci kereslet ugyan segítheti a termelés növekedését, azonban hosszú távon a vállalati beruházások adhatnának lendületet az iparnak" - mondta Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

Szerinte az ipari termelés fellendülésének különösen nagy jelentősége lenne a gazdaság várt idei növekedésének beindulásában. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a tavalyi -1,7 százalékos éves GDP visszaesés egyik fő oka éppen az ipari teljesítmény csökkenése volt. 2012-ben az ipar hozzájárulása a GDP változásához az előző év azonos időszakához képest -0,3 százalék volt, amit csak a mezőgazdaság 0,8 százalékos visszaesése előzött meg - magyarázta a részleteket Huszár Róbert.

Az ipar fellendülését egyrészt a javuló európai növekedési kilátások - ezen belül is leginkább a német nagyvállalatok pozitív várakozásai -, valamint a folytatódó autóipari kapacitásbővítés (Opel, Audi) segíthetik. Másrészt úgy látjuk, hogy hosszú távon a vállalati beruházások beindulása adhatna igazán lendületet a hazai iparnak, ezzel együtt pedig a gazdaság növekedésének. "Így alapvető kérdés számunkra, hogy a következő egy-két évben milyen új beruházások tudnak megvalósulni" - mondta a szakember.