Ázsiaiak vettek bele a spanyol olajóriásba

Vágólapra másolva!
A szingapúri állami befektetési alap 1,04 milliárd euró értékben vásárol 5,04 százalékos részesedést a spanyol Repsol olajcégben. Az eladó maga az olajvállalat, mely tetemes saját rézvény állományának egy részétől szabadul meg, a papírokat darabonként 16,01 euróra taksáló tranzakcióval. A piaci árhoz képest mindössze 1,7 százalékos diszkonttal vásárol az új befektető, ami elnézve a tranzakció méretét nem tekinthető elrugaszkodott értéknek.
Vágólapra másolva!

A lépésnek köszönhetően javulnak a Repsol eladósodottsági mutatói, így a vállalat talán elkerüli azt, hogy a nagy olajcégek közül elsőként bóvli kategóriába minősítsék le a hitelminősítők. Múlt héten a Moody's például a korábbi negatívról stabilra változtatta az adósságra megfogalmazott kilátását, miután a Repsol eszközöket adott el a Shellnek.

A vállalat már korábban jelezte, hogy az adósságmutatóinak javítása érdekében túladhat saját részvényein, de felmerült az elsőbbségi papírjainak átalakítása is. A ma bejelentett tranzakció mindezek miatt pozitív megítélés alá esik, hiszen enyhülnek az eladósodottság miatti félelmek, így a részvény ára is felfele vette az irányt Madridban.

A Repsol árfolyama (Madrid)

A szingapúri Temasek meglehetősen optimista a Repsol kilátásaival kapcsolatban (melynek utóbbi időszaki teljesítményére az argentin YPF olajvállalat elvesztése nyomta rá bélyegét, amiért nem megfelelő módon kompenzálták a vállalatok), hiszen részesedése mostanra 6,4 százalékra emelkedett a társaságban.