Vágólapra másolva!
Másfél százalék feletti pluszban fejezte be a napot a magyar tőzsde, ebben legnagyobb szerepe a kifejezetten jó napot záró OTP-nek volt, amely több mint 3,5 százalékkal emelkedett. A forint leadott napközben elért erősödéséből, jelenleg a 305-ös szint közelében mozog az euróval szembeni árfolyam.Nyugat-Európában is a vevők voltak többségben, kivétel egyedül az angol részvénypiac volt, amit a kisebb gazdasági növekedéssel kapcsolatos hírek rántottak mínuszba.Amerikában is a pozitív tartományban tartózkodnak az indexek, a piaci hangulatot Ben Bernanke Fed elnök mai sajtótájékoztatója befolyásolhatja.
Vágólapra másolva!

Nagyot erősödött az OTP

Ma végig kitartott a kedvező hangulat a hazai részvénypiacon, a BUX közel 1,7 százalékkal erősödött, amiben elsősorban az OTP 3,5 százalék feletti hegymenetének volt szerepe. Ezzel a régióban is felülteljesítő volt a magyar index, míg a cseh és a lengyel börze alig tudott emelkedni.

Forrás: [origo]

A hazai bankpapír mellett a Magyar Telekomot is szerették a befektetők, amelynek 2,3 százalékos pluszban sikerült zárnia. A piaci szereplők pozitívan értékelték a hírt, miszerint "csak" 7,2 milliárd forintnyi közműadót kell fizetnie a cégnek a korábban várt 9-11 milliárd forint helyett. Christopher Mattheisen az Investor.hu-nak adott interjújában kifejtette, hogy a Magyar Telekom addig lesz képes 50 forintos osztalékot fizetni, amíg nettó eladósodottsági rátája nem megy 40 százalék fölé, az érték tavaly 34 százalék volt.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A többi blue-chip is jó napot zárt és a pozitív tartományban fejezte be a kereskedést. A Richterre és az Egisre is megemelte célárát az Erste Bank, fenntartva vételi ajánlását, de a két gyógyszercég nem szerepelt különösebben jól a kedvező hírek hatására sem, habár fél százalékkal azért emelkedni tudtak. A MOL sem zárt rossz napot 1 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

Soha nem látott magasságokba emelkedett Magyarország államadóssága.Az ÁKK ma közzétett adatai szerint 21 630 milliárd forint volt hazánk adósságállománya, ami így túlszárnyalta a legutóbbi 2011 novemberi csúcsot.

A forintból elfogyni látszik a lendület, délután 1 forintot gyengült az árfolyam az euróval szemben, jelenleg a 305-ös szint közelében tartózkodik a jegyzés. A USD/HUF keresztárfolyam 235,6-nál jár, a svájci frankkal szemben pedig 249,6 körül ingadozik a hazai fizetőeszköz árfolyama.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Június 28-án hagyná el a budapesti és a prágai tőzsdét az AAA Auto a menedzsment javaslata szerint, a végső döntést a március 29-i közgyűlés hozhatja meg. A tervezet szerint április 2-án indulna a részvények visszavétele mindkét parketten. Az ügyletet követően Anthony James Denny megválna többségi részesedésétől.

Emelkedés Európában, csak az angol piac a kivétel

Európában is optimisták maradtak a befektetők egész nap, a vezető nyugat-európai indexek emelkedtek az angol FTSE 100 kivételével. Az olasz tőzsde ugrott a legnagyobbat, de a francia börze is 1 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Az angol parkett esése mögött az állhat, hogy George Osborne pénzügyminiszter bejelentette, hogy 0,6 százalékra csökkentette idei GDP növekedésre vonatkozó prognózisát a kormány, a korábban előrejelzett 1,2 százalékról. Azt is csalódásként élték meg a befektetők, hogy leszavazták Mervyn King brit jegybankelnök javaslatát, hogy 25 millió fonttal bővítse a Bank of England az eszközvásárlási programját.

Az FTSE 100 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az euró komolyat erősödött a dollárral szemben, reggel még az 1,286-os szinten állt az árfolyam, míg délután már az 1,295-öt ostromolja a közös európai fizetőeszköz.

33 százalékkal, 2,4 milliárd euróra emeli céltartalékait a német Deutsche Bank, ami 400 millió euróval csökkenti a 2012-re már közzétett adózott eredményét. Az indoklás szerint több jelentős jogi eljárásban is érintett a bank, és az esetlegesen várható bírságok miatt van szükség céltartalékolásra. Az első hallásra negatív intézkedést jól fogadták a befektetők, 1,2 százalékkal emelkedett az árfolyam, de ebben az általános fellélegzés is szerepet játszhat.

Jó teljesítményt nyújtanak ma az elmúlt hetekben igencsak megtépázott bankok, a Banca Popolare közel 10 százalékos emelkedésben van, amit a vártnál lényegesen jobb negyedéves eredményének köszönhet, de a francia Credit Agricole is több mint 2,5 százalékot emelkedett ma.

Felfelé vette az irányt Amerika is

Fél százalék körüli emelkedésben járnak az amerikai indexek. Az S&P 500 0,5 százalékkal, a Dow Jones 0,4 százalékkal, míg a Nasdaq szintén 0,5 százalékkal erősödik.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül mind a 10 erősödni tud, leginkább a ciklikus és az alapvető fogyasztási javakat gyártó cégek szerepelnek jól.

Forrás: [origo]

Ben Bernanke Fed elnök magyar idő szerint fél 8-kor kezdi meg kétnapos kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatóját. Ez megmozgathatja majd a piacokat az USA-ban, ahonnan fontosabb makroadatok nem látnak ma napvilágot.

Az elemzői várakozást túlszárnyaló negyedéves értékesítésről számolt be március elsején végződő negyedéve után az elsősorban szoftvereiről híres Adobe Systems. Üzleti évének első negyedévében 1,01 milliárd dolláros árbevételt ért el az amerikai technológiai cég a 985,8 millió dolláros Bloomberg konszenzussal szemben. Az internetes alapú szoftverek értékesítésének tudható be a jó negyedév, melyre a jövőben is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni, mondta el a cég vezérigazgatója.

Elmaradt az elemzői várakozásoktól a FedEx gyorsjelentése, a szállítmányozással foglalkozó cég 1,23 dolláros EPS-t ért el, míg az elemzők 1,38 dollárra számítottak. A cég továbbá a 2013-as évvel szembeni várakozásait is csökkentette. A cég részvényei 6 százalékkal szakadnak a kedveztőtlen bejelentés hatására.

7,5 százalékos emelkedést mutat a Blackberry miután a Morgan Stanley vételi ajánlást adott a cég részvényeire, a korábbi 10 dolláros célárat egészen 22 dollárra emelve. A bankház arra alapozza optimizmusát, hogy a Blackberry új BB10 okostelefonja növelni fogja majd a vállalat profit marginját.