Vágólapra másolva!
Veszített előnyéből délután a magyar részvényindex, mely még így is 0,8 százalékos pluszt tudott összeszedni. A BUX leginkább az OTP nagyobb, és a MOL kisebb emelkedése miatt tudott pluszban maradni. A többi főbb papír viszont visszaesett zárásra, míg a forint egy hetes csúcsára ugrott az euróval szemben a jegybanki kamatdöntő ülés után, melyen a monetáris tanács történelmi mélypontjára csökkentette az alapkamatot.Európában továbbra is a ciprusi válság miatti aggodalmak határozzák meg a hangulatot, melyen az Európai Bizottság délutáni közleménye sem tud segíteni, mely szerint a 100 ezer euró feletti betéteket a jövőben felhasználhatnák a bankok kisegítésére. A főbb európai részvényindexek nem mutatnak határozott irányt, és a nagyobb visszaesést vélhetően az amerikai piacok jó teljesítménye segíthet elkerülni. A tengerentúlon kedvező lakáspiaci makroadatok láttak napvilágot, ami után az amerikai részvényindexek újra történelmi csúcsaik felé indultak meg.
Vágólapra másolva!

Heti csúcsán a forint

Európával együtt a BUX is veszített előnyéből zárásra, mely végül 0,8 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindex így is kiemelkedett régiós társai közül, a szomszédos börzéken vegyes teljesítményeket lehetett látni, a lengyel WIG 20 ennél kissé mérsékeltebb emelkedésre, míg a cseh PX és az osztrák ATX gyengülésre volt ma képes.

Forrás: [origo]

A blue-chipek sorát ma az OTP vezette, mely 2,2 százalékos menetelésével elrugaszkodott a kulcsfontosságúnak tekintett 4400 forintos szinttől.

Az OTP-t az is segíthette, hogy két külföldi elemzőház is megemelte az OTP papírjaira megfogalmazott célárfolyamát, a Barclays 4680 forintos, a Mediobanca pedig 4700 forintos árfolyamot tart elképzelhetőnek egy éves időtávon. A vállalattal kapcsolatos további hír, hogy a jelenlegi 33 százalékról 29,9 százalékra csökken az OTP súlya a BUX indexben.

A főbb papírok közül csupán a MOL volt képes emelkedésre az OTP mellett, az olajpapír 0,3 százalékkal értékelődött fel. A többi blue-chip viszont visszacsúszott délután a kezdeti pluszokból, a Richter, a Magyar Telekom és az Egis egyaránt 0,2 azázalékot veszített értékéből. A Magyar Telekom esetében egyébként 435 forintra csökkentette célárát a Concorde.

Forrás: [origo]

A forintot nem rendítette meg a történelmi mélypontra csökkenő alapkamat híre, sőt, a hazai fizetőeszköz bő egyhetes csúcsára ugrott az euróval szemben, és a 304-es szint alatt mozog az árfolyama. A dollár/forint jegyzése 236,7-nél, a svájci franké 249,3-nál található. A forintot a mai sikeres állampapír aukció is segíthet, melyen történelmi mélypontjára süllyedt a 3 hónapos dkj-k esetében az aukciós átlaghozam.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Ciprus aggasztja Európát

A tegnapihoz nagyon hasonló folyamatok játszódnak le az európai tőzsdéken, vagyis a bíztató nyitás után a részvényindexek elfáradnak nap végére, és veszítenek lendületükből. Egyes mutatók már a negatív tartományban mozognak, így nincs egységes irány a piacokon.

A befektetők vélhetően a ciprusi válság miatt lehetnek nyugtalanok, és attól tartanak, hogy a hétfői egyezség követendő példának fog számítani a jövőbeni bankmentések során. Vagyis a piaci szereplők arra számítanak, hogy a 100 ezer eurónál nagyobb betétek befagyasztása, és bankmentéshez való felhasználásuk más eurózóna-tagországokban is elképzelhetőek. A legújabb bejelentések szerint a 100 ezer euró feletti betétesek 40 százalék körüli veszteségek elszenvedésére kényszerülnek.

Ezt az érvelést támasztja alá, hogy az Európai Bizottság mai közleménye szerint olyan jogszabály-javaslat készülhet, hogy a 100 ezer euró feletti betéteket is felhasználhassák a bajban lévő bankok kisegítésére.

A ciprusi bankok a tervezettel ellentétben csütörtökig zárva maradnak, hogy még pár napig elkerüljék az ügyfelek rohamát, és a bankpánikot. További hír, hogy lemondott Andeas Artemis, a Bank of Cyprus elnöke, aki nem értett egyet a ciprusi központi bank terveivel a mentőcsomag Bank of Cyprusra vonatkozó részeivel kapcsolatban.

Hogy a hangulat ne legyen megint borongós, arról az amerikai piacok emelkedése, és a kedvező tengerentúli lakáspiaci makroadatok tehetnek.

Forrás: [origo]

2,5 százalékot emelkedtek az EDF SA részvényei, miután a Morgan Stanley felülsúlyozásra javasolta a papírokat. Európa legnagyobb energiaszolgáltató cégének árfolyama legutoljára november 12-én járt 15,5 euró közelében, a Morgan Stanley szerint azonban továbbra is rendkívül nagy diszkonttal forognak a papírok

Csúcsközelben az S&P

A tegnapi kisebb csökkenések után emelkedni tudnak a főbb amerikai részvényindex az inkább kedvezőbbnek mondható makroadatok közzétételét követően. Az S&P Case-Shiller lakáspiaci árindex szerint éves alapon a várt 7,85 százalék helyett 8,1 százalékkal drágultak januárban az ingatlanok a legnagyobb amerikai városokban. Ilyen mértékű emelkedésre 2006 júniusa óta nem volt példa, ami a lakáspiac élénkülését jelzi.

Az újlakás értékesítések száma ugyanakkor kissé elmaradt a várttól, mivel a mutató "csupán" 411 ezres bővülésről árulkodott februárban a prognosztizált 420 ezer helyett. Ez 4,6 százalékos visszaesésnek felel meg a januári 437 ezres értékhez képest. Viszont a remek januári adattal együtt 2008 óta nem látott növekedés volt látható az újlakás-érékesítési piacon az év első két hónapjában.

A tartós cikkek rendelésállománya a várt 3,9 százalék helyett 5,7 százalékkal nőtt februárban éves alapon. A közlekedési eszközöktől megtisztított adat viszont 0,5 százalékos csökkenést mutat, ami esetében azonban 0,6 százalékos növekedésre számítottak a szakértők, így a közzététel felemás fogadtatásra talált a piacon.

A fogyasztói bizalom is elmaradt a várttól 59,7 pontos értékével, mivel a szakértők 67,5 pontra számítottak.

A részvényindexek közül az S&P 500 egyre jobban közelít történelmi legmagasabb zárócsúcsához 0,6 százalékos emelkedése után, míg a Dow Jones szintén legmagasabb értékei felé vette az irányt. A Nasdaq szintén jól teljesít, és 0,3 százalékkal került feljebb az árfolyama.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül a pozitív tartományban tartózkodnak, a legjobban az egészségügyi cégek papírjai teljesítenek, míg a nyersanyagkapcsolt vállalkozások kisebb lemaradásban mozognak.

Forrás: [origo]

Több mint 5 százalékot ugrott a Tesla Motors árfolyama, miután Elon Musk a vállalat társalapítója közzétett tegnap a Twitteren egy üzenetet, amiben egy csütörtöki bejelentés szerepel. Az üzenet következtében nemcsak az árfolyam, hanem a forgalom is jelentősen megugrott, 2,4 millió részvény cserélt gazdát.

A nap egyik legnagyobb vesztesének a Zipharm Oncology számít, melynek részvényei 63 százalékot vesztettek értékükből, miután a cég bejelentette, leállítja egyik legfontosabb gyógyszerének fejlesztését. A vállalat azért döntött így, mert a készítmény nem ment át a teszteketn a kísérletek végső szakaszában.

A Ford részvényei 0,1 százalékos mínuszban forognak, és a társasággal kapcsolatos hír, hogy a cég vezérigazgatója a gyenge jen ellen emelte fel a szavát. Alan Mulally szerint a jen gyengülése miatt a japán autógyártók versenyelőnybe kerülnek a piacon.