Az oroszoknak is megvan a maguk Matolcsyja

Vágólapra másolva!
Az orosz államfő tanácsadója lehet az ottani jegybank vezetője. Olyan ez, mint nálunk Matolcsy György, aki nemzetgazdasági miniszterből lett az MNB elnöke.
Vágólapra másolva!

Az orosz államfő jelenlegi tanácsadóját, a volt gazdaságfejlesztési minisztert tervezi jelölni a központi bank élére, jelentette be kedden Vlagyimir Putyin elnök. Azt mondta, hogy Elvira Nabiullina rendelkezik a jegybank irányításához szükséges tapasztalattal és tudással. Az orosz miniszterelnök sajtótitkára ezt követően bejelentette, hogy a kormány támogatja Nabiullina tervezett kinevezését, és remélhetőleg így dönt az orosz törvényhozás alsóháza is.

A 49 éves Elvira Nabiullina 2012 májusa óta elnöki tanácsadó, előtte 2007-től vezette a gazdaságfejlesztési minisztériumot. A jegybank mostani elnöke júniusban távozik a posztról, amelyet 11 évig töltött be.

Az orosz eset kísértetiesen hasonlít a magyarra. Március 1-jén Orbán Viktor kormányfő Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert - a miniszterelnök jobbkezét - jelölte jegybankelnöknek, az államfő pedig ki is nevezte a kormánnyal erős stratégiai szövetség létrehozásán munkálkodó Matolcsyt MNB-elnöknek.