Az orosz Facebookba fektethet a milliárdos

Vágólapra másolva!
Alisher Usmanov, a leggazdagabb orosz üzeletember az orosz Facebookba fektetne be sajtóértesülések szerint, miután értékesítette az egyik legnagyobb orosz internetes cégben meglévő kisebbségi részesedését 532 millió dollár fejében. A milliárdos többek között a második számú telekommunikációs társaság meghatározó tulajdonosa is egyben, a MegaFon papírjai csaknem 50 százalékot emelkedtek negyedév leforgása alatt.
Vágólapra másolva!

A leggazdagabb orosz üzletemberként emlegetett, Alisher Usmanov 532 millió dollárért 7,4 százaléknyi részesedést értékesített az egyik legnagyobb orosz internetes cégben, a Mail.ru-ban meglévő részesedéséből. Ugyanakkor a tranzakciót követően továbbra is meghatározó tulajdonosa lesz a vállalatnak 17,9 százalékos csomagjával.

A részvényenkénti értékesítési ár 34,25 dollár volt, ami 4 százalékos diszkontnak felel meg a londoni parketten is forgó cég megelőző napi záróárához képest. A hírre jelentős csökkenéssel reagált a brit piacon megtalálható Mail.ru GDR-je. Az értékesítés ellenére stratégiai befektetésként tekint Usmanov a Mail.ru-ra, amely továbbra is hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik.

A Mail.ru GDR-jének árfolyama (London)

Forrás: [origo]

Az orosz Facebook az új célpont

Az orosz Kommerszant napilap - ami többek között szintén az Usmanov-birodalom része - spekulációi szerint már meg is van a helye a befolyt összegnek. A milliárdos vélhetően az orosz Facebookba, a VKontakte-ba fektetne be, amiben a Mail.ru már 40 százalékos befolyással bír.

Usmanov szóvivője szerint ugyanakkor a milliárdos egyelőre még nem rendelkezik konkrét elképzeléssel az összeg befektetésével kapcsolatban. Az orosz Facebookba való befektetést azonban erősíti, hogy Usmanov egy decemberi interjúban maga fejtette ki, hogy növelné részesedését a társaságban.

Oroszországban a Facebookra jelentős nyomást helyez helyi versenytársa, a VKontakte, amely igen nagy népszerűségnek örvend. Mindezt az ingyenes videó megosztó, illetve letöltő lehetőségeknek köszönheti.

Miben utazik még a milliárdos?

Alisher Usmanov vagyonát a Forbes 2012 márciusában 18,1 milliárd dollárra taksálta, mellyel Oroszország leggazdagabb, míg a világon a 28. leggazdagabb embernek számított. Befektetései között található a legnagyobb orosz vasérctermelő vállalat, a Metalloinvest, a második legnagyobb orosz telekommunikációs cég, a MegaFon és a Mail.ru webportál. A tengerentúlon a Facebookban vásárolt kisebb részesedést, sőt, a londoni Arsenal futballklubban is tulajdonos az orosz oligarcha.


Usmanov igen fontos befektetésének számít a második legnagyobb orosz telekommunikációs cég, a Megafon is, melyet tavaly november végén vezettek tőzsdére. A részvény londoni ADR-jei csaknem 50 százalékot emelkedtek az IPO óta, történelmi csúcsokat pénteken állították fel nem sokkal 29,5 dollár felett.

Az impozáns teljesítményhez természetesen az is kellett, hogy a héten közzétett jelentés szerint tavaly 71,5 milliárd rubeles (2,3 milliárd dollár) árbevétel mellett 12,4 milliárd rubeles profitot érjen el a telekomcég. Előbbi 9,3, míg utóbbi 28 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest.

A MegaFon ADR-jének árfolyama (London)

Forrás: [origo]