Az MVM megvette az E.ON-t

Vágólapra másolva!
Az MVM megközelítőleg 870 millió euróért megvásárolta az E.ON magyarországi érdekeltségeit. A szerződés 2013 második felében realizálódhat.
Vágólapra másolva!

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. aláírta az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást, miután az MVM közgyűlése jóváhagyta a szerződést - közölte az MVM csütörtökön.

A teljes vételár megközelítőleg 870 millió euró (nagyjából 260 milliárd forint), amely magában foglalja az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. hozzávetőleg 350 millió euró értékű részvényeit. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően, előreláthatólag 2013 második felében zárulhat, így a végleges ár a záráskori gázkészletek függvényében alakul ki - közölte az MVM.

A tranzakció keretében az MVM kiváltja a társaságok jelenleg fennálló tulajdonosi kölcsöneit is, ezeket a tranzakció zárásakor fizeti meg az eladó részére. A két vállalat megvásárlásán felül a szerződő felek rögzítik azt is, hogy az MVM vételi opcióval élhet a Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van.

Kétszer is módosult a büdzsé az E.ON miatt

Az Országgyűlés idén már kétszer módosította az idei büdzsét az E.ON gázüzletágának megvásárlásával összefüggésben. A második módosítás értelmében az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettségek 80 százalékának, de összesen legfeljebb 256 milliárd forintnak megfizetéséért vállalt garanciát az állam készfizető kezesként az MVM mint vevő számára.

Ugyanakkor a második módosításból kimaradt a két földgáztároló cégért fizetendő, a februári költségvetés-módosításban meghatározott legfeljebb 875 millió eurós vételár, és nem nevesítették a kapcsolódó készletekért fizetendő 90 milliárd forintot sem.

Orbán Viktor január 31-i moszkvai látogatásán nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a kormány Budapesten visszavásárolta azokat az eszközöket - például gáztározókat - amelyeket az előző kormányok privatizáltak. A miniszterelnök február 1-jén a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit.