Messze még a fellendülés a nyersanyagok szerint

Vágólapra másolva!
A Standard & Poors GSCI árupiaci index 0,8 százalékot erősödött csütörtökön elsősorban a több mint fél százalékot gyengülő dollárnak köszönhetően. A mozgás azért messze nem volt egységes. Egy százalék felett emelkedett a crude, de stagnált a brent, erősödött a platina és a palládium, de esett az arany és az ezüst. Az ipari fémek folytatták hetek óta tartó lejtmenetüket, miközben a mezőgazdasági termények a gyapot kivételével emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Mario Draghi, az Európai Központ Bank elnökének sajtótájékoztatója után 1,31 fölé került az EUR/USD kurzusa, viszont csökkentek az európai részvénypiacok korábbi pluszai. A tengerentúlon jó munkaerő piaci adatok jelentek meg, így ott ismét rekordot döntött a Dow Jones és emelkedett a többi fontos részvényindex is. A két kontinens meghatározó olajfajtája ennek megfelelően tegnap eltérő mozgást mutatott. A West Texas Intermediete 1,13 dollárral erősödött, miközben a brent csupán 9 centtel került feljebb.

Az amerikai földgáz 13 hetes csúcsot döntött meg a tegnapi 3,2 százalékos száguldásával. Az Energy Information Administration szokásos csütörtöki készletadatai meglepetést okoztak, a csökkenés év/év alapon a legnagyobb 2008 óta. A nemesfémek közül egyedül a palládium mozdult egy százalék feletti mértékben, méghozzá a pozitív irányban. Továbbra sem találja az irányt az arany, 1580 alatt stagnál.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]

Az ipari fémek árai jelentősen, csaknem átlagosan 5 százalékkal estek az elmúlt két hétben. Mialatt a réz ára (LME) 3,5 százalékkal, addig a háromhavi alumínium kontraktus 6,3 százalékkal csökkent. Meglepően erősen befolyásolta az ipari fémeket a kínai hangulat index enyhén rosszabb februári értéke, ami csökkent a januári értékhez képest, és kismértékben 50 pont felett állt meg. Mind a réz, mind az alumínium a 200 napos mozgóátlaga alá esett az adat nyilvánosságra hozatala után.

Réz árfolyama (cent/font)

Forrás: [origo]

Aluminium árfolyama

Forrás: [origo]

Az elmúlt időszakban a réz árát a termelési adatok sem ösztönözték, ami 2012 utolsó negyedévére erős emelkedést mutat. 2012 egészére nézve a globális finomított réz termelés 580 000 tonnával nőtt, nagyrészt Kínának köszönhetően (egybevágva a magasabb nyersanyag importtal). Kína részesedése az világ réz termeléséből 28,5 százalék volt a múlt évben.

A szerdai nagy áresést korrigálták a kukorica és a búza. A búza 2 százalék felett erősödött, de még mindig 700 cent alatt jár. A kukorica is erősödött, de csak fél százalékkal, így májusi határideje szinte a búzáéval azonos szinten, 695 centen jár. Jól teljesített még a kávé és a kakaó is, egy százalék felett izmosodtak.

Kukorica árfolyama (cent/véka)

Forrás: [origo]