Vágólapra másolva!
A ciprusi bankválság és az olasz belpolitikai krízis az amerikai és ázsiai tőzsdéken is érezteti hatását, ráadásul a tengerentúlon a tegnapi makroadat sem a vételi kedv megalapozását szolgálta. Ezek következtében felemásan fejezték be a kereskedést az amerikai részvényindexek, azonban a Dow Jones és az S&P 500 esetében a csökkenések nem voltak jelentősek, és a két mutató továbbra is történelmi csúcsa közelében található. Ázsiában viszont nagyobb esések bontakoztak ki, különösen a kínai Shanghai Composite zuhan nagyot, miután a kínai bankfelügyelet szigorúbb kockázatkezelési szabályozást fog előírni a kínai bankok számára.Emiatt Európában is folytatódhat a gyengülés, a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos mínuszokra lehet felkészülni nyitás után. A ciprusi bankok mai nyitása miatt a betétesek várható rohama szintén nem a nyugodt kereskedést fogja szolgálni.
Vágólapra másolva!

Banki szigorítások után zuhan a Shanghai Composite

A ciprusi és az olasz válság az ázsiai piacokra is negatív hatással van, ahol a főbb részvényindexek lefelé vették az irányt a mai kereskedés során. A legnagyobb esést a kínai Shanghai Composite szenvedi el, miután a kínai bankfelügyelet egyik képviselője közölte, szigorúbb kockázatkezelést fognak előírni a bankoknak vagyonkezelési tevékenységük során, hogy azok egy esetleges bankválság során csökkenteni tudják veszteségeiket.

A bejelentésre a kínai Industrial Bank 10 százalékot, az Agricultural Bank of China pedig 5 százalékot zuhant. Mélyrepülésük szerepet játszik abban, hogy a Shanghai Composite heti mélypontján mozog.

A többi ázsiai tőzsdén is borongós a hangulat, a japán Nikkei 1,3 százalékot, a hongkongi Hang Seng 1,1 százalékot, az ausztrál S&P/ASX 200 pedig 0,6 százalékot veszített értékéből.

A főbb mutatók gyengülésében az ünnep előtti óvatosabb kereskedés is szerepet játszik, a befektetők valószínűleg kockázatkerülő hangulatban vannak a pénteki szünnap, és a ciprusi válság miatt.

Forrás: [origo]

Európai események rántották vissza Amerikát

Az európai tőzsdék tegnapi gyengélkedése az amerikai börzékre is rossz hatással volt, ahol a befektetők egyre jobban aggódnak az eurózóna válsága miatt. A piaci szereplők ugyanis attól tartanak, hogy a ciprusi betétek elkobzása példaként szolgálhat a későbbi bankválságok során is, ami egy komolyabb bizalmi válságot indíthat el az eurózónában.

Az EKB kormányzótanácsának egyik jegybankára este próbálta nyugtatni a kedélyeket, és a ciprusi ügyet egyedi esetnek nevezte, és szerinte nem valószínű, hogy az ottani megállapodás példáját követnék a jövőben.

Ráadásul az olasz belpolitikai helyzet is éleződik, Pier Luigi Bersani tegnapi nyilatkozata szerint egyre valószínűbb, hogy új választást kell kiírni Olaszországban, amivel továbbra is kétséges, hogy folytatódni tudnak-e a megkezdett reformfolyamatok.

A tegnapi egyetlen makroadat szintén nem a jókedvet javította, mely szerint februárban a függőben lévő lakásértékesítések száma 0,4 százalékkal csökkent az USA-ban januárhoz képest, miközben a szakértők csak 0,2 százalékos visszaesésre számítottak.

Ezek ellenére nem alakult ki nagyobb pánik Amerikában, ahol a részvényindexek ledolgozták a nyitás után összeszedett nagyobb veszteségeiket, és vegyesen zártak. A Dow Jones 0,2 százalékos mínuszt hozott össze, amivel kissé eltávolodott történelmi csúcsától. Az S&P 500 minimális mínuszban, a Nasdaq pedig 0,1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Ezen túl több regionális Fed vezető is nyilatkozott tegnap, vagy tartott beszédet. A korábban is galambnak, tehát a kötvényvásárlásokat támogatónak vélt szakemberek szerint még mindig nincs itt az ideje a stimulusok csökkentésének. Az idei évben Charles Evans szerint még mindenképpen szükség van a kötvényvásárlásokra, hogy a gazdaság és a munkaerőpiac helyrerázódjon.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szintén felemásan teljesítettek tegnap, a legjobb formában az egészségügyi cégek papírjai voltak, melyeket a közmű vállalatok követtek. A technológiai szektort leginkább az Apple 2 százalékos zuhanása húzta lejjebb.

Forrás: [origo]

Nagyot rántottak tegnap a biotechnológiai iparág egyik neves képviselőjén, a Biogen papírjain. Az amerikai élelmiszer - és gyógyszeripari felügyelet jóváhagyta a társaság egyik szklerózis gyógyszerének az értékesítését. A részvény járt 6 százalékos pluszban is a hírre, végül azonban csak 3 százalék körüli pluszban tudott zárni.

Méretes zuhanást mutatott be tegnap a Cliffs Natural Resources. A bányacég több mint 13 százalékot esett, miután a Morgan Stanley elemzője leminősítette a céget, mivel a szakértő arra számít, hogy Észak-Amerikában vasérc pellet ára 25 százalékot eshet a megnövekvő kínálat miatt. 14 dolláros célárat fogalmazott meg az elemző, mely a jelenlegi 18,5 dolláros szintekről még további esést jelenthet.

Cliffs Natural Resources (NYSE)

Forrás: [origo]

Ma számos makroadat fog napvilágot látni az Egyesült Államokban, többek között a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, a negyedik negyedéves évesített GDP alakulását, valamint a chicagoi beszerzési menedzserindex értékét is közzéteszik.

Ezen kívül ma hozza nyilvánosságra hozni gyorsjelentését a BlackBerry, az okostelefongyártó esetében 2,825 milliárd dolláros bevételre számítanak a Bloomberg által megkérdezett elemzők, de részvényenként 29,6 cent lehet a cég vesztesége.

Ráadásul ma újra kinyitnak a ciprusi bankok, emiatt nagyobb rohamra lehet majd felkészülni a szigetország pénzintézeteiben. Nagy kérdés, hogy ez milyen hatással lesz az európai és amerikai tőzsdékre.