Vágólapra másolva!
A fair értéke körül forog az ANY Biztonsági nyomda a KBC Securities részvényelemzője szerint. A tegnap megjelent riportjában az elemző tartásra rontotta korábbi vételi ajánlatát, miközben 490 forintra csökkentette a társaság fair értékére vonatkozó becslését. A technikai kép alapján azonban folytatódhat még az árfolyamemelkedés, mivel múlt héten egy kedvező jelzés jelent meg a Nyomda grafikonján.
Vágólapra másolva!

Tegnap megjelent legfrissebb elemzésében a KBC Securities részvényelemzője tartásra rontotta az ANY Biztonsági Nyomdára vonatkozó ajánlását. A brókercég tavaly októberben ajánlotta vételre a Nyomdát, és azóta aki rájuk hallgatott, az akár 16 százalék feletti nyereséget is elérhetett.

Fundamentumok alapján tartás ajánlott

Az elemző kiemeli, hogy az NFC projekt kapcsán továbbra sem láttak napvilágot olyan részletek, amelyek alapján látni lehetne, hogy milyen jövedelmezőség származhat az ANY érintés nélküli fizetési projektjéből. Ezen kívül a felvásárlási ambíciók is háttérbe szorultak az utóbbi időben.

A társaság árbevételének lassú növekedésére számít a KBC. Ez azt jelenti, hogy idén 1,5 százalékkal 17 milliárd forintra emelkedhet a Nyomda árbevétele, míg 2014-ben a választásokkal kapcsolatos megrendelések egyszeri hatása miatt 17,8 milliárd forintos értékesítéssel számít az elemző.

Az eddigi előrejelzéséhez képest csökkentette a bruttó fedezetre vonatkozó várakozását a KBC, mert úgy gondolják, hogy a Nyomda nem tud faragni a közvetlen költségein. Az általános költségek viszont 7 százalékkal csökkenhetnek a tavalyi évhez képest, mivel beérik a pásztói gyárbezáráshoz kapcsolódó költségcsökkentési intézkedések (nagyjából 200 millió forintos) hatása.

Az értékcsökkenés előtti működési eredményhányad (EBITDA szint) várhatóan nem fog jelentősen 10 százalék fölé emelkedni (legutóbb évekkel ezelőtt járt 13-14 százalékos szinteken a működési profitabilitást jelző mutató). Jelentősebb javulást az elemző szerint például az NFC projekt beindulása hozhatna, de egyelőre még sok a bizonytalanság. Nem csak a projekt beindulásának időpontja kétséges egyelőre, hanem még az sem ismert, hogy milyen profitrészesedés juthat a Nyomdának az érintés nélküli fizetési rendszerek működtetéséből.

Forrás: [origo]

Az osztalékmeglepetés már be van árazva

A múlt pénteken bejelentett vártnál magasabb 43 forintos osztalékjavaslatot a KBC elemzője szerint a piac már beárazhatta. Jelenleg az ANY Biztonsági Nyomda nagyjából 2,3 százalékpontos hozamfelárat biztosít a 10 éves magyar állampapírhoz képest. Ez a különbözet a Nyomda további árfolyam emelkedésével, vagy akár az állampapír piaci hozamok növekedésével szűkülhet, ami csökkentené az ANY részvények vonzóságát.

A leginkább hasonló társaságok értékeltségéhez képest az ANY jelenlegi ára nagyjából 6 százalékos alulértékeltséget tükröz az EV/EBITDA szorzószám alapján. A KBC elemzője úgy véli, hogy a Nyomda átlagnál alacsonyabb EBITDA növekedési potenciálja és alacsonyabb EBITDA szintje alapján indokolt az alacsonyabb értékeltségi szint.

Forrás: [origo]

EV: A saját tőke, a nettó hitelek és a kisebbségi részesedések összértéke. Vagyis a vállalati érték.

EBITDA: A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt. Nagyjából a vállalat működési pénzáramlásának felel meg.

EV/EBITDA: Az EV/EBITDA mutatószám a vállalat teljes értékét (EV, azaz Enterprise Value) hasonlítja a kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményhez (EBITDA). Tőzsdei cégek értékelésénél sokszor a hasonló vállalatok EV/EBITDA értékének és a vizsgált vállalat EBITDA értékének szorzataként számítjuk vizsgált vállalat cégértékét (EV).


A technikai kép alapján még jöhet emelkedés

A fundamentális alapú vélemény ellenére technikai alapon a múlt heti kitörés továbbra is érvényben van, ezért az emelkedés akár tovább is folytatódhat. A brókercég múlt pénteken hívta fel ügyfelei figyelmét arra, hogy az ANY Biztonsági nyomda árfolyama kitört egy emelkedő háromszög alakzatból, ami általában folytatódó emelkedést szokott megelőzni.

A kitörés egyelőre továbbra is érvényes, ezért nem kizárt, hogy további emelkedést is láthatunk majd a grafikonon. A brókercég továbbá kiemeli azt is, hogy az ANY Biztonsági Nyomda bekerül a BUX indexbe, ami szintén támogathatja a vételi kedvet, mert az indexkövető alapok esetleg vehetnek a részvényekből. Fontos azonban kiemelni, hogy a Nyomda várhatóan csekély súllya kerül be az indexbe, és az alapkezelők nem lesznek rákényszerítve, hogy mindenképp tartsanak portfóliójukban a részvényből.

Az ANY Biztonsági Nyomda heti grafikonja

Forrás: [origo]

Mi a különbség a technikai és a fundamentális elemzés között?

A technikai és fundamentális elemzés a tőzsdei elemzési módok két fő ága, míg a fundamentális elemzés igyekszik feltárni az okokat, megérteni egy részvény vagy más instrumentum értéke mögötti mozgatórugókat, addig a technikai elemzés az árfolyamgrafikonra koncentrál, feltételezve, hogy minden lényeges információt tartalmaz az árfolyam. A technikai elemző lényegében a befektetők viselkedését figyeli meg.

A két módszer közötti különbséget egy egyszerű példával lehet szemléltetni: a fundamentális elemző úgy keresné meg a legjobb termékeket egy plázában, hogy végigjárva az üzleteket, minden árut alapos vizsgálatnak vetne alá, szemügyre venné az anyagokat, az elkészítés minőségét és az árakat. A technikai elemző ezzel szemben leül a pláza egyik kávézójában, és azt figyeli, melyik az az üzlet, ahová a legtöbb vásárló betér, és a legtöbben távoznak elégedetten, szatyrokkal a kezükben, és igyekezne megfigyelni, hogy mi az a termék, amit a legtöbben vásárolnak.

Egyik módszer sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, pusztán eltérő piaci, elemzési szemléletmódot tükröznek.