Rekord összegért vinnék az Arsenalt

Vágólapra másolva!
A két évvel ezelőtti értékeltség duplájáért, 1,5 milliárd fontért vásárolná fel az angol Arsenal futballklubot egy arab hátterű befektetői csoport.  Az egyelőre csak pletykának tekinthető tranzakció új rekordot hozhat az iparágban a Manchester United 2005-ös kivásárlása után.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott összegért, mintegy 1,5 milliárd fontért vásárolhatja fel az angol Arsenal futballklubot egy közel-keleti csoport. Az ügylethez katari és Egyesült Arab Emirátusokból származó alapok nyújtanának finanszírozást a Telepgraph értesülései szerint. A felvásárló konzorcium egyúttal vállalná, hogy a csapat fejlesztése mellett csökkenti az Arsenal Emirates Stadium nevű stadionjában a jegyárakat.

Ha igaznak bizonyul a 1,5 milliárd fontos vételár, akkor a felvásárlás a klub két évvel ezelőtti értékének dupláján történne meg, és a sportág valaha volt legnagyobb hasonló tranzakciója lenne, letaszítva a trónról a Manchester United 2005-ös 790 millió fontért történt kivásárlását.

Az Arsenal legnagyobb tulajdonosa az amerikai Stan Kroenke mintegy 830 millió fontot kapna 66,8 százalékos részesedéséért, de a vételárból az új tulajdonosok törleszthetnék a klub mintegy 250 millió fontos adósságállományát. Az Arsenal kisebbségi tulajdonosa egyébként éppen a közösségi média piacon is igen aktív orosz milliárdos, Alisher Usmanov érdekeltségébe tartozó Red & White Securities, a 29,4 százalékos részesedés értéke is elérheti a 365 millió fontot.

Az Arsenal részvényei ugyan nem forognak tőzsdén, csupán speciális, zártkörű platformokon cserél hébe-hóba gazdát egy-egy elhanyagolható a csomag, a lehetséges kivásárlásnak mégis érdekes és fontos tőzsdei vonatkozásai is lehetnek. Az Arsenal nagy riválisa, a Manchester United ugyanis éppen tavaly lépett ismét tőzsdére, és a szektortársakat érintő jelentős tranzakciók a teljes futballpiaccal szembeni értékítéletre is hatást gyakorolhatnak. A rekordméretű kivásárlás jótékonyan befolyásolhatja a Manchester árfolyamát is. A Manchester United piaci kapitalizációja (a részvények összesített értéke) mintegy 1,9 milliárd font, amihez még 350 millió font hosszú lejárató adósság is társul.

Az Arsenal kivásárlás mögött álló közel-keleti források és a hatalmas összeg emellett arra is világosan rámutatnak, hogy a világban az erőteljes jegybanki stimulusok folytán hatalmas mennyiségű szabad likviditás keresi a megfelelő befektetési célpontot. A Közel-Kelet ráadásul kifejezetten kedvező helyzetben van, hiszen a kőolajárak relatíve magas szinten rögzültek az elmúlt években, és a gyenge gazdasági növekedés ellenére is úgy tűnik, nem is csökkennek majd lényegesen az előttünk álló években. Az Arsenal fundamentális értékeltségéről csak homályos információink lehetnek, de igen valószínű, hogy a rekord összegű kivásárlás relatív értelemben nem jelent kifjezetten olcsó beszállást.