Vágólapra másolva!
Nincs növekedés bemondásra, javítani kell az EU-s pályázatok hatékonyságán, beindítani a takarékszövetkezeti hitelezést - többek között ezeket mondta a kormányfő által is meglátogatott évadnyitó ülésen Parragh László kamaraelnök.
Vágólapra másolva!

"Növekedés álmodozásra, politikai akaratra nincs, csak reálgazdasági alapra tud növekedni a gazdaság" - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a keddi évadnyitó ülésen.

A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett. Az MKIK elnöke többször megszólította őket: néhol kritikusan, néhol támogatólag. A gazdasági növekedés volt az egyik téma, amellyel nem volt elégedett: "nem tudtunk gazdasági növekedést felmutatni, ennek az okát meg kell keresni" - mondta.

Több okot is felsorolt, ezek közül kritizálta az EU-s források alacsony hatékonyságú felhasználását. Szerinte a pénzt magas elosztási költségek, rossz célmeghatározás és 200-400 napos kifizetések jellemzik, és a kormány sem oldott meg minden problémát. "Nagy csalódást hozott az EU-s pénzek eddigi elosztása" - mondta.

Egyben felajánlotta, hogy a kamara szívesen ott lenne az EU-s források elosztásánál, hogy elmondják a véleményüket. Felvállalnák akár a pályázatértékelést, a hatékonyságmérést is. "Lehet politikai döntés arról, hogy a gazdaságba kell forgatni a pénzt, de lesznek, akik nem ebben érdekeltek" - figyelmeztette a kormányfőt. Az MKIK radikálisan átalakítaná a közbeszerzési rendszert az elektronikus közbeszerzést erősítve.

A gazdasági növekedés elmaradásának másik oka Parragh szerint a "befagyással felérően beszűkült a hitelezés". Szerinte kitörési pont lehet a takarékszövetkezeti hitelezés, akár radikális áttörést is el lehetne érni - mondta Orbánnak.

Kritizálta a kormányt amiatt is, hogy bár sok programot meghirdetett, az adminisztráció csökkentésből még nem érzékelnek semmit a vállalakozások Parragh szerint. "Ha egy hivatalnoktól elveszik a munkát, de az asztalt nem, akkor az íróasztal megteremti magának a munkát" - tett finom utalást a kormányfőnek, hogyan kellene csökkenteni a papírmunkát.

A kamara az oktatás területére is belépett, például a szakképzés, felnőttképzés átalakításában aktív szerepük volt. Az MKIK a felsőoktatásban is ott akar lenni, mert a gazdaság igényeit is figyelembe kell venni az átalakításkor - magyarázta az elnök. "Ha már mi finanszírozzuk a felsőoktatást, legalább a morgás joga hadd legyen meg" - mondta.

Tett konkrét javaslatokat is. Szerintük az idegen nyelv oktatását folyamatosan számon kell kérni, mert a diákok 30 százaléka nem kapja meg a diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt. Az adóbevallásba pedig beírnának egy sort a munkavállalásra vonatkozó adatról, hogy az állam kialakíthasson egy országos pályakövetési rendszert.