Lélegzethez jutott a forint

Vágólapra másolva!
Levegőhöz jutott ma a forint, mivel eddig nem folytatta az elmúlt napok trendszerű gyengülését, és kissé el tudott távolodni a lélektani 300-as árszinttől az euróval szemben. A hazai fizetőeszközt többek között az MNB ma reggeli közleménye, az ÁKK sikeres kötvényaukciója, valamint Mario Draghi sajtótájékoztatója segíthette. Azonban a forint piacán továbbra is aggasztó jelek mutatkoznak, melyeket leginkább magyar tényezők okoznak. A piac egyértelműen rosszul fogadja a jegybank élén történő változásokat, és kockázatosnak tart egy esetleges újabb devizahiteles mentőakciót is.
Vágólapra másolva!

19:00

Kissé el tudott távolodni ma a kritikus 300-as szinttől az euró-forint kurzus, mely kora este újra napi csúcsa közelében, a 298,7-es szintnél mocorog. A hazai fizetőeszköz a dollárral szemben bő féléves mélypontjáról rugaszkodott el sikeresen, jelenleg a 228,5-ös szintnél mozog a jegyzése. A svájci frank/forint árfolyama pedig a szintén tegnap ütött 9 hónapos mélypont után 242 körül ingadozik.

Mint beszámoltunk róla, tegnap benézett a lélektani 300-as szint fölé is a forint euróval szembeni kurzusa, ahol utoljára tavaly júiusban járt az árfolyam. Innen jónéhány óráig nem tudott elmozdulni a hazai fizetőeszköz, mely délelőtt viszont kisebb erősödésre volt képes. Ebben szerepet játszhatott az MNB reggeli közleménye, mely szerint héthavi csúcsra, 35,9 milliárd euróra ugrott Magyarország nemzetközi tartaléka.

Ezután a 299-299,7-es szint közé szorult be a forint, melynek az ÁKK mai sikeres aukciója nem tudott lökést adni. A vételre meghirdetett 45 milliárd forintnyi papír helyett végül a 3 éves, 5 éves, illetve 10 éves államkötvényekből 59 milliárdnyit tudott értékesíteni az Államadósság Kezelő Központ, a 3 éves esetében rekordalacsony hozam mellett.

Kora délután Mario Draghi sajtótájékoztatója alatt aztán ugrott egyet a forint, és egészen napi maximumáig, 298,5-ig repült, ahova vissza tudott térni estére.

Az euró-forint árfolyam (1 perces)

14:58

A forint euróval szembeni kurzusa délelőtt óta a 299-299,7-es sáv között mocorgott, azonban Mario Draghi sajtótájékoztatójának kezdése után nekiindult az árfolyam, mely újra a 299-es szint alá bukott. A kurzusa 298,6 körül mocorog, ami napi csúcsnak felel meg a forint szempontjából. A hazai fizetőeszköz a dollárral szemben is erősödni kezdett, melynek jegyzése 230-ról 229-ig ereszkedett, viszont egy svájci frankért változatlanul 242,5 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

11:03

A hazai fizetőeszköz folytatja útját lefelé, nem sokkal 11 óra után már 299 alá bukott az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 229,2-nél, a svájci franké 242,3-nál mocorog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

10:29

A tegnapi 300-as szintről a 299-es szint felé indult meg ma délelőtt a forint euróval szembeni kurzusa, amiben többek között az MNB ma reggeli közleménye játszhat szerepet, mely szerint héthavi csúcsra, 35,9 milliárd euróra ugrott Magyarország nemzetközi tartalékai. A hazai fizetőeszköz a dollárral szemben is távolodik féléves mélypontjától, és 230 alá bukott az árfolyama. A svájci frankkal szemben pedig 242,7 körül mozog a kurzus.

A nemzetközi tartalékok növekedése annak köszönhető, hogy az utóbbi időben jelentős mértékű forrást sikerült bevonnia devizakötvények kibocsátásával, ráadásul egy-két héten belül újabb devizakötvény-kibocsátással jelentkezhet az ÁKK. Ezzel pedig az ország finanszírozása az idei évre megoldottnak tűnik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A hazai fizetőeszközzel kapcsolatban viszont továbbra sincs okuk optimizmusra a befektetőknek, mivel a forint annak ellenére mutat gyengeséget az utóbbi napokban, hogy a külföldi részvénypiacok kirobbanó formában vannak, az amerikai és egyes európai indexek történelmi csúcsokra emelkedtek.

A forint utóbbi időszakban mutatott gyengülésében ezért leginkább hazai tényezők játszhatnak szerepet, a befektetők egyértelműen rosszul fogadják a magyar jegybank élén történő változásokat. A piac ugyanis attól tart, hogy az új vezetés "unortodox" gazdaságélénkítő lépésekhez folyamodhat, melyeknek szintén forintgyengítő hatása lehet.

Az ilyen lépéseknek egyre nagyobb a valószínűségük, mivel a kormány felől egyre gyakrabban lehet olyan hangokat hallani, hogy a legrosszabb helyzetben lévő devizahitelesek megmentésekor az MNB devizatartalékaihoz is hozzányúlhatnak. A piaci szereplők ezt a lépést pedig rendkívül veszélyesnek ítélhetik. Gyuris Dániel, a Bankszövetség megbízott vezetőjének tegnapi nyilatkozata szerint a bankok is nyitottak az eladósodott ügyfelek megsegítésében, több piaci szereplő pedig negatívan értékelheti ezeket a fejlemények pontos konkrétumok hiányában.

Szíjjártó Péter egy tegnapi nyilatkozatával azonban próbálta a piacokat is nyugtatni, mivel szerint nem jó ötlet az exportőrök támogatása gyenge forint révén, hiszen a devizaadósokra az komoly terhet jelentene. Bár ha sikerül a devizahiteleseket megsegítenie, akkor elhárulhat a Szijjártó Péter által említett akadály.

Nem nyugtathatja meg a kedélyeket az sem, hogy Matolcsy György jegybankelnök az NGM éléről távozva még átírta a jegybank alapító okiratát, melynek segítségével nagyobb hatalommal ruházta fel magát az MNB élén, és korlátozta az alelnökök jogköreit.

Az új jegybankelnöknek amúgy sem túlságosan kedvező a piaci megítélése, hiába próbálja magára ölteni a konzervatív jegybankár szerepét, nem bír megválni a miniszterként már szokásosnak mondható publikációitól. Meglátásaink szerint ez káros, a független monetáris politika látszatát rendkívül nehéz lesz úgy fenntartani, hogy a jegybankelnök költségvetési kérdésekre és a kormány gazdaságpolitikai céljairól szabadon értékezik a sajtóban, még ha egyébként a megállapításai helyesek is.

Fontos szintnél az árfolyam

A forint technikai képe sem fest túl jól, mivel a kurzus már áttörte a 300-as szintnél lévő ellenállását is, mely a további gyengülés lehetőségét vetíti előre. Az árfolyam ezután a 303-as szintnél lévő ellenállással bírkózhat meg, ha azt legyűrte, a 306-os és 309-es szint környékén található Fibonacci-szintek jelenthetnek akadályt.

Forrás: [origo]

Régiós szinten is gyenge a forint

A forint a fenti okok miatt az elmúlt napokban látványosan elszakadt más régiós devizáktól, és trendszerű gyengülést mutatott az elmúlt közel egy hétben. Ha a 300-as lélektani szintről tovább gyengülne, az a kormány számára valószínűleg politikailag is nehezen elfogadható lenne, de devizahiteles háztartásokon keresztül direkt negatív hatása is lehet a gazdaságra.

A hazai fizetőeszközhöz tegnap csatlakozott a lengyel zloty is, mely a tegnapi nagyobb lengyel kamatvágás után kezdett gyengülésbe. Mint ismert, a lengyel jegybank 50 bázisponttal, 3,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A zloty ma tovább folytatta gyengülését, igaz csak enyhébb mértékben.

Forrás: [origo]