Afrikán csattan a nagy amerikai forradalom

Vágólapra másolva!
Az USA-ban zajló palaolaj forradalom révén egyre jobban önellátóvá válik az amerikai olajpiac, egyre kevésbé szorulnak rá a nyersanyag importjára. Több afrikai ország, köztük Nigéria, Angola és Algéria viszont jelentős olajexportőrnek számít, de a csökkenő amerikai kereslet és a növekvő verseny miatt csak árengedmények mellett tudják eladni a jó minőségű olajukat.
Vágólapra másolva!

Tovább csökkenhet idén az afrikai országok USA felé irányuló kőolajszállítmányainak a mennyisége a Reuters szerint, mivel az Amerikában kibontakozó palaolaj forradalom miatt egyre jobban halad az önellátás felé az ország.

Több Észak-Amerikába importáló afrikai országnak a kereslet csökkenésével kell szembenézni és alternatív útvonalon kell értékesíteni a kitermelt olajat. Ennek pedig az a következménye, hogy a korábban a Brent olajárhoz képest prémiummal értékesített afrikai olajat már sok esetben nem prémiummal, hanem diszkonttal tudják csak eladni, ami súlyos dollármilliós bevételkiesést jelent több országnak is.

A tavalyi évben az angolai olajexport jelentős részét az USA szívta fel, a teljes eladott mennyiség 11 százaléka az USA-ba áramlott. Azonban a csökkenő amerikai eladások miatt már nem USA számít a legnagyobb piacnak Angolában.

Nigéria jelenleg napi 700 ezer hordó olajat juttat el hajókon keresztül USA-ba, ami a napi teljes értékesítés harmadát jelenti, de nagyon messze van már a csúcsnak számító napi 1,6 millió hordótól.

A nigériai benchmark olajnak számító Qua Iboe korábban általában 1-3 dollárral drágábban talált gazdára, mint a Brent típusú olaj, de hasonló volt a helyzet az algériai Saharan Blend olajjal is, ami 0-2 dollárral a Brent ára fölött mozgott. Az elmúlt 12 hónapban viszont megváltozott a helyzet a piacon, már diszkont mellett tudják csak eladni ezeket az olajakat.

Korábban a nagyobb amerikai finomítók vásárolták meg az afrikai olaj jelentős részét az USA-ban a Mexikói-öbölben, azonban a társaságok átálltak főként a hazai piacon elérhető olcsóbb olajra, aminek ráadásul a szállítási költségei is alacsonyabbak.

A visszaeső amerikai érdeklődés miatt azonban az afrikai olaj új útvonalat próbál keresni. Az ázsiai vásárlókkal az a baj, hogy nem feltétlenül ragaszkodnak a könnyű olajhoz, inkább a nehezebb típusú olajat kedvelik, ami korlátossá teheti az afrikai nyersanyag iránti keresletet. A másik célja a "fekete" kontinens olajának Európa lehet, ahol szintén komoly versennyel kell szembenézni az eladóknak.