Visszafordult mélypontjáról a forint

Vágólapra másolva!
Gyengülni kezdett a forint a rendkívül negatív befektetői hangulatban, melyet a ciprusi bankbetétek megcsapolásának a híre váltott ki. A forint tizennégyhavi mélypontja körül mozog az euróval szemben, míg a svájci frankkal szembeni jegyzések kilenc hónap után újra 250 forint fölött mozognak, ami kifejezetten fájó lehet a devizahitelesek számára. A nap eleji kisebb mozgásokat követően határozottabb gyengülés vette kezdetét, és már a 308 feletti szinteken jár az árfolyam, egy technikai ellenállást is maga mögött hagyva. Ez újabb lokális mélypontot jelent. Délután viszont erősödni tudott a magyar fizetőeszköz, mely kissé eltávolodott a délelőtti mélypontjaitól, és az euróval szembeni árfolyama újra a 306-os szint alatt mozog.
Vágólapra másolva!

15:10

Vissza tudott kapaszkodni 14 hónapos mélypontjáról a forint az euróval szemben, és a jegyzés nem sokkal újra a 306-os szint alatt mozog. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is erősödik, a dollárral szembeni árfolyam 236-nál, a svájci franké 250-nél található.

A forint erősödésében az is szerepet játszhat, hogy Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára délután 3 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján újra megerősítette, hogy Magyarország GDP arányos költségvetési hiánya 3 százalék alatt lesz ebben az évben. Az államtitkár közölte, a forint gyengülésében elsősorban a ciprusi helyzet játszik szerepet, és a kormánynak nem áll érdekében a hazai fizetőeszköz gyengítése.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

10:40

Hirtelen újabb gyengülési hullám bontakozott ki a forint piacán, így az euró árfolyama már a 308 feletti szinteken tartózkodik. Hasonlóan gyenge utoljára tizennégy hónappal ezelőtt volt a hazai fizetőeszköz. A gyengülés mögött jelenleg elsősorban a kedvezőtlen külpiaci folyamatok állnak, bár a Goldman Sachs mai elemzése sem jött jól, mely szerint megvan a kockázata, hogy egy eladói hullám akár a 320-as szintekig lökje a magyar fizetőeszközt.

Forrás: [origo]

Sajnálatos módon technikai alapon is hasonló következtetésre juthatunk a forinttal kapcsolatban. Miután a 307,2 forint/eurós korábbi ellenállás elesett, a következő fontosabb megállót legközelebb a 317,9-es érték jelentheti. Amennyiben kedvezőtlen marad a hangulat és a forint mai kitörése megerősítést nyer, úgy technikai alapon ez a magasság akár napokon/heteken belül is elérhető lehet.

Forrás: [origo]

08:45

Negatívan fogadta a ciprusi bankbetétek megcsapolásának a hírét a forint, mely a pesszimista hangulatban a múlt héten beállított új kilenchavi mélypont, a 307-es szint környékén is megfordult reggel az euróval szemben, jelenleg 306,5 körül mozog az árfolyam. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is gyengül, a dollár/forint jegyzése új nyolchavi mélyponton, 237 fölött mocorog. A svájci frank árfolyama szintén új kilenchavi mélypontot ütött, és 251 fölött található a jegyzése, ami különösen fájó lehet a devizahitelesek számára.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

CHFHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nem csak a forint, a régiós devizák is gyengülni kezdtek az euróval szemben, a hazai fizetőeszköz mellett a román lej veszített a legtöbbet az értékéből, de a cseh korona és a lengyel zloty is esésben mozog.

Forrás: [origo]

A világ tőzsdéin eladói nyomás alakult ki az EU, IMF, EKB triumvirátus hétvégi döntése miatt, az ázsiai piacokon nagyobb zuhanásokat lehetett látni, és Európában is lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek. Emiatt a főbb menedéknek tekintett dollár és svájci frank nagyobb erősödésen megy keresztül az euróval szemben, míg a kétéves német államkötvények hozama ismét a nulla százalék alatti szintre süllyedt.