Nem ragaszkodik Európa a gázhoz

Vágólapra másolva!
A politikai kockázatok megnehezítik az európai gáztermelők helyzetét a Statoil norvég olajtársaság szerint. A nagy közműcégek addig nem hajlandóak a gáztüzelésű erőművekbe befektetni, amíg nem tisztázódik a szektorral kapcsolatos kormányzati politika. Emellett az sem tesz jót a gázszektornak, hogy az USA-ban a gazdag palagáz lelőhelyek miatt megnövekedett kitermelés lenyomja más energiahordozók árát, közöttük a szénét is, így sok európai erőmű inkább az olcsó szenet használja nyersanyagként a gáz helyett.
Vágólapra másolva!

Európa második legnagyobb gázszolgáltatója a Statoil szerint a politikai kockázatok megnehezítik az európai gáztermelők helyzetét. Rune Bjornson, a Statoil alelnök a Financial Timesnak elmondta, hogy a folytatódó politikai bizonytalanság az európai gázellátással kapcsolatban, a későbbiekben is hatással lehet a szolgáltatók, köztük a Statoil beruházási hajlandóságára is.

Bjornson nyilatkozatából kitűnik, hogy továbbra sem látszik világosan, milyen hatással lesz az szektorra a bizonytalan európai energiapolitika. Véleménye szerint néhány Európai Uniós országban a gáz fontos szerepet fog betölteni a széndioxid kibocsátás visszaszorításában, amivel a szennyezőbb széntüzelésű erőműveket váltanák fel. A meghatározó közműcégek azonban addig nem hajlandóak a gáztüzelésű erőművekbe befektetni, amíg nem tisztázódik a szektorral kapcsolatban az egyes államok kormányzati politikája.

A norvég olajtársaság az utóbbi években jelentős mértékben növelte gázeladásait Európában, ahol a Gazpromtól vette el piaci részesedésének egy részét, miután az orosz óriáscég az utóbbi időben csökkentette a Nyugat-Európa felé juttatott gáz mennyiségét. A Statoil elkötelezett az új gázmezők felkutatása mellett, elsősorban az Északi-tengeren és Azerbajdzsánban. A társaság elnökhelyettese elmondta, hogy az elkövetkezendő évtizedekben is biztosítani tudják majd az európai ellátást, de a kitermelési- és költséghatékonyságukon már nem sokat tudnak javítani. Szükség lenne arra, hogy az ellátásbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak megoldódjanak.

Németországban a megújuló energiaforrásokat kiemelten támogatja az állam, ami szintén megnehezíti, hogy a gáz versenyképes legyen más energiahordozókkal szemben. A gáztüzelésű erőművek már majdnem egy éve veszteségesen működnek Németországban és Belgiumban, míg Hollandiában már több mint 2 éve ez a helyzet a Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint.

Ezen kívül az elmúlt időszakban sok villamosnenergia erőmű olcsó amerikai szénnel helyettesítette a gázt, mivel az Egyesült Államokban a gazdag palagáz lelőhelyek lenyomták más energiahordozók árát, közöttük a szénét is.

Hacsak nem lesz változás az európai szénpiaci politikában, a gázellátók kétszer is meg fogják gondolni, hogy milyen beruházásokat hajtsanak végre, mondta el a Société Générale európai gázpiaci szakértője. Az Egyesült Királyságban például alsó korlátot vezettek be a szén árára vonatkozóan, valamint támogatni fogják a gáztüzelésű erőműveket is, így ezek a döntések kis megnyugvást hoztak a közmű vállalatok számára. De a többi európai országban még mindig várni kell a konkrét energiapiaci intézkedésekre.

A Statoil árfolyama (Oslo)

Forrás: [origo]