A Marks & Spencerre fáj a keleti befektető foga

Vágólapra másolva!
10 százalékot ugrott a brit Marks & Spencer árfolyama, miután a Sunday Times értesülései szerint 8 milliárd fontos felvásárlási ajánlatot tehetnek a legnagyobb brit ruházati cégre. A vevő a katari állami befektetési alap lehet, amely korábban a szintén brit Harroldsot is megvásárolta, sőt, 26 százalékos részesedést szerzett a J Sainsburyben is.
Vágólapra másolva!

Sunday Times értesülése szerint a katari állami befektetési alap felvásárolná a legnagyobb brit ruházati kiskereskedelmi céget, a Marks & Spencert. A lap információi alapján a vevő 8 milliárd fontos árat kínálna a cég részvényeiért cserébe, ehhez azonban előbb befektetőtársakat keres. A potenciális partnerek között emlegetik a CVC Capital Partners kockázati tőketársaságot is. A Sunday Times értesülései szerint egyelőre még nem tettek ajánlatot, míg a Marks & Spencer részéről elutasították a hír kommentálását.

Az Exane BNP Paribas elemzője szerint a vevő a bevásárlást követően költségcsökkentésekbe és egyes eszközök értékesítésébe fogna. Hasonló várakozást fogalmazott meg Caroline Gulliver is, az Espirito Santo szakértője is, aki arra számít, hogy a jövőben az online vásárlásra kerülhet a hangsúly az üzletek méretének csökkentése mellett. Becslése szerint a Marks & Spencer 1,95 millió négyzetméteres eladóteréből mintegy 65 százaléknyi kihasználatlan. Ennek az eszköznek az értéke mintegy 8 milliárd fontot érhet.

A katari állami befektetési alapnak, azaz a Qatar Investment Authority-nek nem ez lenne az első brit akvizíciója, ugyanis még 2010-ben 1,5 milliárd fontért felvásárolták a luxuscikkeket árusító Harrodsot. Ezen kívül a J Sainsburyben is 26 százalékos részesedést szereztek. Ha sikerrel zárulna az M&S tranzakciója, akkor az 2007 óta a legnagyobb felvásárlásnak bizonyulna a FTSE100 index részvényei között. Anno a KKR vette meg 11 milliárd font fejében az Alliance Boots vállalatot.

10 százalék feletti emelkedéssel reagált a Marks & Spencer árfolyama a londoni parketten a pletykára. A 400 penny feletti árfolyam 12 havi csúcsnak felel meg a részvény esetében. Az M&S piaci kapitalizációja közelít a 6,5 milliárd font felé, míg szeptember végén a vállalat 1,86 milliárd fontos nettó adósságállománnyal rendelkezett.

Marks & Spencer (London)

Forrás: [origo]