A kínaiak jelentik a veszélyt a világra

Vágólapra másolva!
A hatalmas kínai hitelbuborék jelenti a következő nagy veszélyt a világra nézve, mondta a CNBC képernyőjén Marc Faber, a tőzsdei témákban sokat idézett szakember. Papíron ugyan hozni fogja a 7,5 százalékos növekedési célt az ország, a statisztikai adatok azonban megbízhatatlanok, a valóságban ennél gyengébb teljesítményt mutathat majd az ország.
Vágólapra másolva!

Bár a kínai gazdaság keménylandolásával (vagyis a növekedés jelentős visszaesésével) kapcsolatban tavaly év elején még fokozott piaci félelmek mutatkoztak, a gazdasági mutatók javulása év végére már fellélegzést tudott eredményezni. A tőzsde vad szárnyalásba kezdett, a hangulat egy szempillantás alatt feloldódott.

A kínai Shanghai Composite részvényindex

Marc Faber szerint azonban nem szabad elmenni szó nélkül a piacokra leselkedő veszélyek mellett. A kínai gazdaság növekedését ugyanis a kormány úgy tudja biztosítani a jövőben, ha a szükséges reformokat véghezviszi, és kezeli az egyre nagyobbra duzzadó hitelbuborék veszélyét. Utóbbit azért érdemes kiemelt figyelemmel kezelni, mert a szakember szerint az országban nagy mennyiségben vannak mostanra olyan rossz minőségű hitelek, melyek megkérdőjelezhető befektetéseket finanszíroznak.

Miközben Kínában még mindig 7 százalék feletti a hivatalos GDP adat, a statisztikai idősorok megbízhatóságát nagy kérdőjelek övezik. Faber szerint például a legutóbbi, 20 százalék feletti export növekedésről árulkodó adat is igen furcsa, és a tényleges GDP növekedés is sokkal a hivatalos szám alatti lehet. Bár a kormány papíron hozni fogja a 7,5 százalékos növekedési célt, a valóságban ennél gyengébb lehet majd a gazdaság teljesítménye.