Az oroszok is mentenék Ciprust

Vágólapra másolva!
Meglepő, de nem teljesen váratlan fordulatként a ciprusi történetben a Gazprom kínál segítő kezet Ciprusnak, hogy elkerülhesse a kemény európai mentőcsomagot, cserébe a gázszektor felett kér irányítást. Az elnök a hírek szerint elutasította a javaslatot, de a ciprusi parlamentben elhalasztották a szavazást a vitatott törvényről, részben valószínűleg az orosz politikai nyomás hatására is. Az ügy egyre inkább politikai síkon zajlik.
Vágólapra másolva!

A ciprusi bankszektor problémáinak rendezéséhez nyújtana forrásokat a Gazprom a legfrissebb hírek szerint, aminek segítségével Ciprus elkerülhetné a kemény feltételekkel járó európai mentőcsomagot. Az orosz olajipari óriás cserébe kontrollt kér Ciprus földgázipara felett, így busásan megtérülhet a befektetése a ciprusi bankszektorban. Nicos Anastasiades, ciprusi elnökhöz közel álló, de névtelen forrásokra hivatkozva a Newsit hírügynökség viszont azt írta, hogy az elnök nem fogja megvitatni a Gazprom javaslatát, mert az EU-tól várja a megoldási javaslatot.

A "ciprusi balhé" hátteréről részletesen olvashat reggeli elemzésünkben: Ciprus lesz a válság újabb fejezete?

Vlagyimir Putyin szóvivőjén keresztül már korábban is felháborodásának adott hangot, ami érthető, hiszen a Moody's becslése szerint tavaly év végén mintegy 12 milliárd dollárt tett ki az orosz betétek állomány Cipruson. Nem sokkal a ciprusi elutasítás után az orosz jegybank igazgatótanácsának egyik tagja, Anatolij Akszakov "nem megbízhatónak" minősítette a ciprusi bankszektort, és arra szólította fel az orosz betéteseket, hogy menekítsék ki pénzüket az országból.

A Reuters korábban arról tudosított, hogy az orosz állam még nem döntött arról, hogy meghosszabbítja-e a Ciprusnak korábban nyújtott 2,5 milliárd eurós hitelét 2021-ig, ahogy azt az európai illetékesek a mentőcsomag bejelentésével együtt várták. A Reuters értesülései szerint több orosz befektető is érdeklődik a két legnagyobb ciprusi bankban történő többségi részesedés megvásárlása iránt, de ez szintén még tárgyalások tárgyát képezi.

Közben a ciprusi parlament keddig elhalasztotta az eredetileg vasárnapra, később hétfő délutánra kiírt szavazást a nagy felháborodást kiváltó banki betétadóról. A halasztásban szerepet játszhat az orosz nyomás is, a hivatalos indoklás szerint több idő marad így a tárgyalásokra, de más hírek szerint tovább cizellálnák a betétadó tervét, hogy kisebb betéteseket kevésbé érintse. Holnap már elvileg kinyitnak a bankok, a betétesek pedig szinte biztosan megrohannák őket a betéteikért, ezért a kormány a bankok további zárva tartásáról dönthet.

Az újabb hírekre a piacok nem reagáltak érdemben, stabilizálódni látszik a helyzet napon belül, ami nem jelenti természetesen, hogy ne pattanhatna el még egy húr bármikor az előttünk álló időben.

Az újabb hírekből több apró, de fontos információ derült ki:

  • Az orosz szerepvállalás még okozhat bizonytalanságokat, láthatóan nem szívesen engedi ki az orosz vezetés a befolyása alól Ciprust. A ciprusi történet tehát egyre inkább nemzetközi politikai kérdéssé válik, mintsem piaci, gazdasági sztorivá, bár ez már kezdetektől fogva elég világos volt.
  • A betétek megadóztatása leginkább Oroszországnak lehet húsbavágó, az EU illetékesei valószínűleg azért mernek ilyen vaskos követelésekkel előállni, mert közvetlen pénzügyi hatása csekély lenne az eurózóna bankrendszerére.
  • Az orosz érdekek sérülése mégis megakaszthatja Ciprus kimentését, hiszen ha elfogadja a parlament a betétadót, akkor az hatalmas orosz kivonulással járhatna (nemcsak a betétek, hanem az országnak nyújtott hitelek, illetve az itt bejegyzett cégek terén is).
  • A ciprusi vezetés erősen EU-pártinak tűnik, és elkötelezett lehet Ciprus eurózónán belül tartása mellett (az orosz javaslat elfogadása és az európai mentőcsomag elutasítása jó eséllyel járhatna az eurózónából való kikerüléssel hosszabb távon)
  • A szavazás halogatása és a kellő politikai támogatás összegyűjtése alapjaiban veszélyeztetheti a tervet, illetve tovaterjedő negatív piaci reakciókat okozhat, esetleg bankpánikot más perifériaországokban is. Nem véletlen, hogy az ECB minél előbb, még hétvégén szerette volna átpasszírozni a javaslatát.