Vágólapra másolva!
Borongós hangulat uralkodott a hazai tőzsdén, ennek következtében tegnaphoz hasonlóan ma is a negatív tartományban fejezte be a kereskedést a BUX. Gyenge teljesítményében leginkább az OTP mélyrepülése játszott szerepet, a bankpapíron leginkább a forint zuhanása miatt taszítottak egy nagyot. A hazai fizetőeszköz ugyanis új kilenchavi mélypontján mozog az euróval, dollárral, svájci frankkal szemben.Európában nincs határozott irány a börzéken, a brit ipari kibocsátás vártnál gyengébb januári alakulása, és a felemás spanyol, olasz kötvényaukciók nem tudták egyértelmű irányba lökni a mutatókat. Amerikában mínuszban mozognak a főbb részvényindexek, noha a Dow Jones történelmi csúcsán billeg. Az S&P 500 viszont távolabb került mindenkori maximumától, és a Nasdaq is lefelé indult el.
Vágólapra másolva!

Megütötték az OTP-t

Zárásra sem tudott javítani a magyar részvényindex, mely egész nap a negatív tartományban mozgott, és a kereskedés végére még mélyebbre került. A BUX végül 1,3 százalékos mínuszt hozott össze, amivel a cseh PX-el együtt alulteljesítőnek számított a régióban.

Forrás: [origo]

A BUX esésében leginkább az OTP tegnap óta tartó mélyrepülése húzza lejjebb, a bankpapír 2,1 százalékot veszített ma értékéből, és az árfolyama egy hét után először esett be a 4700 forintos szint alá. Az OTP gyenge teljesítményében a forint mélyrepülése játszhatta a legnagyobb szerepet.

A többi főbb papír szintén pocsékul teljesített, a Richter 1,1 százalékot esett annak ellenére, hogy egy széleskörű hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá az Oriont Corporation-nel közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása céljából.

A Magyar Telekom 0,5 százalékot gyengült, miután 342 forintra csökkentette a papírokra vonatkozó célárfolyamát az HSBC elemzője. Az ajánlás továbbra is alulsúlyozás. A vállalattal kapcsolatos további hír, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy tegnapi ülésen cáfolta, hogy az állam mobilszolgáltatót vásárolna - írja az MTI. Különböző hírportálok az elmúlt hetekben számoltak be róla, hogy kormányközeli források szerint mintegy 200 millió euróért megvenné az állam a Vodafone hazai érdekeltségét.

Pocsék napja volt a MOL-nak is, mely a rlossz hangulatban 0,8 százalékot zuhant, és az Egis sem tudta megtartani előnyét, mivel 0,2 százalékkal értékelődött le.

Forrás: [origo]

A forint sem bír talpraállni a borongós hangulatban, és új kilenchavi mélypontjára esett mind az euróval, dollárral, svájci frankkal szemben. Az euróval szembeni jegyzések 306 körül, a dolláré 235,6-nál, a svájci franké pedig 248,7-nél mozognak. Több elemzőház szerint is komoly kamatcsökkentésekre kell számítani, ami akár tovább gyengítheti a hazai fizetőeszközt is.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Vártnál kisebb veszteség a CIB anyabankjánál

Az egész napos bolyongásukhoz hasonlóan zárás előtt sem mutatnak határozott irányt a főbb európai részvényindexek, melyek tegnapi záróértékük közelében mocorognak.

Az egyértelmű irány kialakulását nem segíthette elő, hogy a délelőtti makroadatok szerint a brit ipari termelés 1,2 százalékkal esett vissza januárban havi alapon, ami a vártnál jóval nagyobb mértékű zsugorodásnak tekinthető, mivel a szakértők 0,1 százalékos csökkenésre számítottak.

Az olasz kötvényaukció felemásan sikerült, melynek keretében a tervezett sáv tetején, 7,75 milliárd eurónyi 12 hónapos dkj-t értékesítettek emelkedő hozam mellett. Az aukciós hozam 1,28 százalékra emelkedett az előző aukció 1,094 százalékos átlaghozama után.

A spanyol kötvények értékesítésével szintén nem volt probléma, Spanyolország az eredetileg tervezett 5,5 milliárd euró helyett 5,83 milliárd eurónyi 6 és 12 hónapos dkj-t adott el.

Forrás: [origo]

A londoni FTSE-t többek között az Antofagasta 4,1 százalékos menetelése tartja bő ötéves csúcsán, miután a bányaipari vállalat bejelentette, hogy a vártnál jóval nagyobb, 0,985 dolláros részvényenkénti osztalékot fog fizetni a tavalyi évre.

Az Intesa Sanpaolo 1 százalékos pluszban forog a vártnál jobb gyorsjelentése után. A bank a konszenzusnál kedvezőbb eredmények ellenére súlyos eurómilliós veszteségeket volt kénytelen elszenvedni értékvesztési leírások és a nagy céltartalékolás miatt. A vállalat vezérigazgatója egyébként mai sajtótájékoztatóján közölte, csökkenteni szeretné magyarországi kitettségét, hiszen az ország a pénzügyi szektorban tevékenykedő cégek számára valóságos rémálommá változott

A nap egyik legnagyobb nyertesének az SBM Offshore olajipari cég számít, mivel a papírjai több mint 20 százalékot ugrottak miután a vállalat bejelentette, egyezségre jutott egy kanadai társasággal egy veszteséges olajprojektjük leállításáról.

Történelmi csúcsán billeg a Dow Jones

Amerikában ma kisebb pihenőt tartanak a részvényindexek, ugyanis az elmúlt napok nagyobb emelkedései után eladói nyomás alakult ki a börzéken, ami mínuszba küldte a mutatókat.

A Dow Jones számára továbbra is nagy kérdés, hogy a hét napja tartó nyerő szériáját tudja-e folytatni, mivel a mutató tegnapi záróértékén, történelmi csúcsán mozog. Az S&P 500 viszont egyre távolabb kerül attól, hogy elérje mindenkori maximumát, és már 0,4 százalékos mínuszban található.

A vételi kedvet az sem tudja meghozni, hogy a republikánus képviselők a Képviselőházban beterjesztették azt a javaslatukat, mely a következő 10 évben 4,6 ezer milliárd dollárral csökkentené a kiadásokat és egyensúlyba hozná a költségvetést. Paul Ryan a Ház költségvetési bizottságának a vezetője a demokratákat és az elnököt is arra kérte, hogy támogassák az ötletet.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, a technológiai szektort leginkább a legnagyobb komponensű Apple 1,7 százalékos esése húzza lejjebb, amiben az is szerepet játszik, hogy a Jefferies elemzője a korábbi 500 dollárról 420 dollárra csökkentette az Apple részvényekre vonatkozó célárát.

Forrás: [origo]

További hír, hogy közel fél milliárd dollár értékű General Motors részvényeitől szabadult meg az amerikai kormány februárban, ami nagyobb, mint a januárban eladott 156 millió dollár értékű részvénycsomag. Az államnál maradó 300 millió darabos csomagot a következő 15 hónap során akarja a pénzügyminisztérium eladni. A GM papírok 0,2 százalékos mínuszban forognak.