252 forint felett járt a svájci frank

Vágólapra másolva!
Több mint egy éve nem volt olyan gyenge a forint a svájci frankkal szemben, mint ma, mert bizonytalanságot hozott a ciprusi mentőakció. Az euró 308 forint felett is járt.
Vágólapra másolva!

A ciprusi mentőcsomag hírére az euróhoz képest gyengült a forint hétfőn a bankközi piacon. Délelőtt 308 forint felett is kereskedtek a magyar fizetőeszközzel a reggeli 306 forint feletti árfolyam után. A svájci frank több mint egyéves csúcson járt, és 252 forint fölé emelkedett az árfolyama, majd a szintén magas, 251 forintos szintre esett vissza. Délutánra már 250 forint körül stabilizálódott a frank árfolyama, és 306 forint körül az euróé.

A befektetők elsősorban annak hírére kezdték eladni a kockázatos devizákat, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek szombat hajnalban megállapodtak arról, hogy 10 milliárd eurós mentőhitelt nyújtanak a bajba jutott ciprusi gazdaságnak. A megállapodás részét képezi a Cipruson tartott bankbetétekre kivetett egyszeri adó is, ami újabb tabut dönt meg az euróövezeti válságkezelésben.

Eredetileg a ciprusi bankbetétekre 100 ezer euró összeghatár alatt egyszeri, 6,75 százalékos, ezen érték felett 9,9 százalékos adót vetett volna ki a ciprusi kormány, de hétfő reggel egy háromlépcsős javaslat szivárgott ki, ami a kispénzűeket csak 3 százalékos teherrel sújtaná.

Nem változtak jelentősen a magyar állampapír-hozamok: a 3 éves papírok hozama 5,30, az ötéveseké 5,74, a tízéveseké pedig 6,50 százalékon állt. Mindeközben a magyar állampapírok elleni csődbiztosítás (CDS) árazása kissé emelkedett. Az egyik piaci adatszolgáltató, a Markit adatai szerint a referencia 5 éves lejáratú állampapírok esetében a CDS ára hétfő reggel 348 bázispont volt, 11 bázisponttal magasabb a pénteki záró 337 bázispontnál. Ez azt jelenti, hogy 10 millió dollárnyi ötéves magyar állampapír csődvédelmi biztosításának díja hétfő reggel 348 ezer dollár volt.