A CIA-nek dolgozik az Amazon?

Vágólapra másolva!
Meg nem erősített hírek szerint az Amazon megállapodást írhatott alá a CIA-vel felhő alapú informatikai megoldásokra nyújtására. Az amerikai hírszerző ügynökség ezzel szeretné elérni, hogy az általa tárolt nagy adatmennyiséget költséghatékony módon tudja kezelni. Az Amazonnak a megrendelés nagyságrendileg 10 év alatt 600 millió dollár bevételt eredményezne.
Vágólapra másolva!

A CIA megállapodást kötött az Amazon technológiai óriással meg nem erősített hírek szerint, írtj az FCW technológiai hírmagazin. A szerződés felhő alapú informatikai megoldásokra vonatkozik, ami 10 éves időtávon akár 600 millió dolláros bevételt is jelenthet a társaság számára. Ha a 2012-es árbevételhez hasonlítjuk az egy évre jutó 60 millió dolláros összeget, az csupán 0,1 százalékát teszi ki a vállalat bevételeinek.

Forrás: [origo]

Az ügyletet ismerő források elmondták, hogy az Amazon egy privát felhő alapú infrastruktúra kiépítésében segítené a CIA-t, amely ezzel szeretné elérni, hogy az általa tárolt nagy adatmennyiséget költséghatékony módon tudjon kezelni. Az Amazon és nem meglepő módon a CIA sem kommentálta a sajtóban megjelent hírt. Az Ügynökség szóvivője annyi mondott, hogy a CIA soha nem hozza nyilvánosságra kivel, milyen szerződéseket köt illetve, hogy azok mire vonatkoznak, vagy mekkora értékűek.

Az FCW cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy CIA-s hivatalos személyek nemrégiben utaltak arra, hogy az Ügynökség fejleszteni szeretné adatbázis-kezelési rendszerét. Persze ez még kevés ahhoz, hogy biztosra vegyük az ügylet megkötését, írja az FCW.

Ha mégis igaznak bizonyul a hír, az felerősítheti az olyan félelmeket, miszerint a nyilvános felhő alapú adattárolás már a titkos szolgálat biztonságos falai közé is beférkőzik, amivel titkosított adatokat tárolnának lényegében nyilvános környezetben.

Iparági szakértők szerint az ügylet teljesen új irányt adhat a szövetségi információs technológia további fejlődésével kapcsolatban, és azt mutathatja, hogy a CIA elkötelezett a technológiai haladás és nem utolsó sorban a költségcsökkentés mellett is.

Az Amazon árfolyama érdemben nem reagált a megjelenő hírekre, a részvény 0,4 százalékos pluszban tartózkodik a szerdai kereskedésben.

Az Amazon árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]