A bevándorlók lendítik fel az amerikai ingatlanpiacot

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a bevándorlók sokkal nagyobb arányban vesznek lakásokat, mint az Amerikában született állampolgárok, derül ki a Dél-Kaliforniai Egyetem által készített kutatásból. Az elmúlt évtizedben is csaknem 40 százalékkal emelkedett a lakástulajdonosok száma a bevándorlók körében, és 2020-ig is hasonló mértékben nőhet az saját otthonnal rendelkezők aránya. Keresletük pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az amerikai lakáspiac kikerüljön a 2007 utáni összeomlás utáni gödörből.
Vágólapra másolva!

Növekszik a lakástulajdonos bevándorlók száma

Már az elmúlt évtizedben is a bevándorlók vásárlásai támogatták az amerikai lakáspiacot, és ez a trend egészen 2020-ig is kitarthat a Dél-Kaliforniai Egyetem által készített kutatás szerint, amelyet a Mortgage Bankers Association számára állítottak össze.

A külföldön született vevők adják a lakástulajdonosok számában bekövetkezett emelkedés nagy részét az Egyesült Államokban, ezzel ellensúlyozva az USA-ban született állampolgárok csökkenő keresletét.

Az elmúlt két évtizedben a bevándorló lakástulajdonosok száma óriási mértékben növekedett, a 2000 és 2010 közötti időszakban például 39 százalékkal, és a tanulmány szerint 2020-ig további 36 százalékkal emelkedhet a számuk, akik egyébként az Egyesült Államok lakosságának 13 százalékát teszik ki jelenleg.

A lakásvásárlók összetétele is sokat változott az évek során, és a bevándorlók által támasztott kereslet egyéb piacokon is sokkal jelentőssebbé vált, mint azt sokan gondolnák, mondta Mike Fratantoni a Mortgage Bankers Association alelnöke a Wall Street Journalnak.

A bevándorlók miután sikerült beilleszkedniük és pénzügyileg is stabil helyzetbe kerülniük, tipikusan a néhány évig tartó bérlés után kezdenek el gondolkodni saját lakás vásárlásán. Például azok közül a spanyol-ajkúak közül, akik a nyolcvanas években érkeztek az USA-ba, 1990-ben még csak 15 százaléknak volt saját lakása, de ez a szám 2007-re már elérte az 53 százalékot, és az előrejelzések szerint 2020-ra meghaladhatja a 60 százalékot is.

Az amerikai lakáspiaccal is jót tesznek

Habár Kalifornia és New York állam lakosságában a bevándorlók aránya visszább esett a 80-as és 90-es években tapasztalt csúcsokról, a lakástulajdonosok aránya történelmi magasságba emelkedett a 2000-es évtizedben. Ami még sokatmondóbb adat, hogy a kaliforniai lakástulajdonosok számának növekedéséből a bevándorlók 82 százalékot hasítottak ki, míg New York-ban ugyanez a szám 65 százalék, de ugyanez a trend tapasztalható Texasban és Floridában is.

A mai bevándorlók ugyanazt a szerepet játszák a lakáspiacon, mint az ötvenes évek "baby boom"-jának vásárló tették azt a hetvenes és nyolcvanas években, nyilatkozta John Pitkin demográfiai szakértő, így az ő keresletük rendkívül fontos a lakáspiac kedvező alakulásának szempontjából.

A 2007-et megelőző lakáspiaci boom közel megduplázta a tulajdonosok számát, azonban az összeomlást követően az árakban bekövetkező meredek zuhanás például a spanyol-ajkúak körében 28 százalékukat juttatta nehéz helyzetbe a jelzálogkölcsönük törlesztésével kapcsolatban. Mégis a nem az Államokban születettek kereslete elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a visszaesés ne okozzon még nagyobb traumát a lakáspiacon.