Hét napja emelkedik a Dow - Mi lesz ma?

Vágólapra másolva!
Hét napja emelkedik folyamatosan a Dow Jones index, amire az elmúlt több mint 110 évben alig volt példa. Még ritkább, hogy a hétnapos szériához még egy napot hozzá tudjon ragasztani az index, de egyáltalán nem lehetetlen, volt már példa a történelemben 13 napos emelkedő sorozatra is. Erre befektetési stratégiát alapozni viszont kár lenne, hiszen ha jobban megvizsgáljuk a statisztikákat, kiderül, hogy nem jobb az esélyünk eltalálni a mai irányt, mintha fej vagy írásra tippelnénk.
Vágólapra másolva!

Sorozatban hetedik emelkedő napját zárta tegnap a Dow Jones index, ami igazi ritkaságszámba megy, a közben felállított újabb és újabb történelmi csúcsokon túl is. 1900. január 1. óta a mintegy 28 400 kereskedési napból csupán 134 olyan napot láthattunk, amely egy töretlen emelkedő széria hetedik lépcsője volt a Dow Jones index számára.

Vajon ma tovább emelkedik az index? A válasz: vagy igen, vagy nem.

Az elmúlt több mint 112 évet vizsgálva ugyanis az is kiderül, hogy abból a 134 esetből, amikor egy huzamban hét napig emelkedett a Dow Jones index éppen 70-szer, azaz az esetek 52 százalékában tudott még egy napot hozzátenni a szériájához. Fele-fele, nagyjából erre számíthatunk.

Az eloszlás persze távolról sem egyenletes, hiszen hétnapos szériát utoljára alig egy éve, 2012 márciusában láttunk (a hetedik nap éppen március 15-re esett), és nyolcnapos sorozatig sem kell nagyon visszamennünk az időben, 2011 februárjának legelején volt példa utoljára ilyesmire. Sőt, a válságban (egészen pontosan 2008 legeleje óta) 7 alkalommal láttunk hétnapos és három alkalommal nyolcnapos menetelést, így nem is tűnik annyira ritkának a dolog. Pedig tényleg az.

A Dow Jones Industrial index alakulása az elmúlt két évben

Olyan, mint a pénzfeldobás

Érdemes megfigyelni egyébként, hogy ugyanaz az összefüggés igaz minden széria esetén, mint a hét, illetve nyolcnaposaknál. Ha bizonyos ideig folyamatosan emelkedik a Dow, akkor az esetek nagyjából felében emelkedik még egy napot, az esetek felében viszont megtörik a széria. Ha pedig sikerül emelkedni, akkor a rá következő napon ismét körülbelül 50-50 százalék az emelkedés és csökkenés aránya, és így tovább.

Egyetlen kereskedési nap irányát megtippelni tehát nagyjából annyit tesz, mint megpróbálni eltalálni egy pénzfeldobás eredményét.

Ez persze nem jelenti, hogy hosszú távon ne tudnánk irányok megfigyelésével sikeresen kereskedni, mivel kellően hosszú időtávra visszatekintve a részvényárfolyamok jellemzően emelkedő trendet mutatnak. Ennek köszönhető, hogy az emelkedő szériáknál a valószínűségek hajszálnyival, 1-2 százalékponttal az emelkedés irányába "dőlnek", és erre utal az is, hogy csökkenő szériákból lényegesen kevesebbet láthattunk a Dow tekintélyes történelme során (hétnapos eső sorozatból például csupán 75-öt, nyolcnaposból pedig csak 30-at).

Még egy érdekes rekordot célszerű lehet megjegyezni, ha ma is folytatja az emelkedést a Dow: soha nem fordult még elő, hogy egy huzamban 14 napon keresztül emelkedjen az index. Ehhez most március 18-ig kellene kitartania vevőknek.