Összeomlottak a spanyol vállalatok - Hogy lesz így kilábalás?

Vágólapra másolva!
Lehangolóan gyenge negyedéves eredményekkel rukkoltak elő a vezető spanyol tőzsdei vállalatok, de ennek ellenére 2013-ban már bíznak a teljesítményük javulásában. Az optimizmus dacára az elemzők továbbra is a gazdaság hanyatlását várják.
Vágólapra másolva!

Összességében rendkívül rossz eredményeket tettek közzé a spanyol IBEX 35 indexbe tartozó cégek az utolsó negyedéves teljesítményükről. Ugyan még nyolc cégnek kell közzé tennie negyedik negyedéves jelentését, de már így is 2,7 milliárd dolláros összesített veszteségről számoltak be együttesen az index tagjai.

A spanyol vállalatok valaha volt legrosszabb eredményét tette közzé a Bankia19,2 milliárdos negyedéves veszteségével. Az IAG légitársaság bár számos átszervezést hajt végre a cégen belül, szintén negatív eredménnyel, 1 milliárd eurós veszteséggel "büszkélkedhet".

A spanyol gazdaság gyengélkedését jól mutatja, hogy a nagy nemzetközi spanyol cégek árbevétele otthon nagy mértékben csökken. Erre kitűnő példa a Telefonica, ahol 13 százalékkal esett vissza a spanyolországi árbevétel, de hasonló módon az olajipari Repsol árbevétele is 9 százalékot esett belföldön.

Mint ismeretes, a spanyol gazdaság 0,8 százalékot zsugorodott az utolsó negyedévben, ami az elmúlt három év legnagyobb negyedéves zuhanásának tekinthető, ha pedig 2011 utolsó negyedévéhez viszonyítjuk, akkor már 1,8 százalékos a visszaesés mértéke. Pénteken pedig napvilágot látott az európai munkanélküliség januári alakulása, ami kiábrándító a spanyol gazdaságra nézve, főleg a fiatal korosztály esetében.

2013-ra azonban pozitív kilátásokat fogalmaztak meg a főbb cégek, főleg a rekordveszteséget előállító Bankia, aki pozitív nettó eredményt vár az idei évre. Az elemzők azonban pesszimistábban a cégeknél, 0,5 százalékos visszaesést várva 2013-ban. Különösen ijesztőnek tűnik, hogy az átlagos egy részvényre jutó nyereség majdnem 42 százalékkal alacsonyabb, mint 2008-ban a spanyol cégeknél, azaz hiába látunk relatív javulást 2013-ban, a spanyol vállalati szektor még fényévekre van attól, hogy elérje, vagy legalábbis megközelítse a krízis előtti teljesítményét.