A kormány milliárdokat ad gázüzemű buszokra

Vágólapra másolva!
Dízel helyett gázüzemű járművek beszerzésére ösztönözné a közlekedési társaságokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, ehhez 1,6 milliárd forintot is ajánl.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) összesen 1,6 milliárd forint pályázati úton elnyerhető támogatást ad az állami és önkormányzati tulajdonú közlekedési cégeknek, amelyek az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözetét fedezhetik a keretből. A vissza nem térítendő, előnyös környezetvédelmi hatásokkal indokolt, utófinanszírozású támogatást a kvótabevételek terhére biztosítja a tárca - tette közzé közleményében.

A támogatás kizárólag új, alacsony padlójú, gáz meghajtású autóbuszok beszerzéséhez igényelhető, mértéke szóló buszoknál darabonként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszoknál maximum 24 millió forint lehet. A pályázók biztosítékadási kötelezettség mellett a támogatási összeg negyedéig, de legfeljebb 300 millió forint értékig előleget is igényelhetnek. Ezen felül vállalniuk kell, hogy a járművek üzembe állítását követő két hónapon belül véglegesen kivonnak a forgalomból legalább ugyanannyi, környezetvédelmi szempontból elavult autóbuszt.