Hirtelen nagyot gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Késő délután 1,5 forintot ugrott az EURHUF árfolyama pár perc leforgása alatt, miután kiderült, az új jegybanki szervezti struktúrában minden lényeges szerepet elvesznek a két korábban kinevezett alelnöktől. Pár pillanatig 300 is volt az euróárfolyam, pedig nap közben járt 297 alatt is.
Vágólapra másolva!

18:25

Csak átmenetileg enyhült a forint gyengülése, az imént érintette az euró-forint árfolyam a 300-at is, és továbbra sem távolodott el tőle, 299,8 körül ingadozik a koraesti, általában már kevésbé aktív kereskedésben az árfolyam.

Az euró-forint árfolyam (1 perces)

17:05

Egész nap jó erőben volt a forint, 297 alatt is járt az EURHUF árfolyama, de kora délután pillanatok alatt 1,5 forintot szökkent a deviza. A mozgás hátterében vélhetően az áll, hogy a Magyar Nemzeti Bank új vezetése a jegybank korábban választott két alelnökének, Karvalits Ferencnek és Király Júliának megnyirbálta a jogkörét.

Az euró-forint árfolyam (1 perces)

Forrás: [origo]

Matolcsy agressszív tisztogatásba kezdett

Karvalits Ferenc a jegybanki statisztikákért, míg Király Júlia a készpénzlogisztikáért lesz felelős az újonnan kialakítandó jegybanki szervezetben - derült ki a Reuters tudósításából. Mindkét szakember lényegesen fajsúlyosab területet felügyelt korábban, Karvalits a monetáris stratégiáért, kutatási területért, pénzpiacokért, illetve elemzések készítéséért, míg Király a pénzügyi stabilitási és a kockázatkezelési feladatokért felelt.

Matolcsy György már az új pozíció elfoglalása előtt igen aktív volt a szerepek átalakításában, lényegében utolsó miniszteri lépéseként úgy alakította át a jegybank működését, hogy jóformán egy személyben dönthessen bármely jegybanki alkalmazott sorsáról. Tegnap további intézkedéseket tett közzé az MNB, az átalakítások értelmében öt új ügyvezetői igazgatói pozíciót hozott létre az ex-miniszter a jegybankban. Ezek közül a főigazgatói pozíciót a nemzetgazdasági minisztérium korábbi közigazgatási államtitkára, Matolcsy György bizalmas beosztottja, Nagy Róza foglata el, miközben Matolcsy jobb keze, Balog Ádám számára harmadik alelnöki pozíciót hozott össze az új elnök, a

A korábbi monetáris politikában szerepet vállaló két alelnököt, Karvalits Ferenc és Király Júlia munkaviszonyát ugyanakkor az elnök saját hatáskörben nem szüntetheti meg (az ő felmentésüket, illetve kinevezésüket a jegybanktörvény szabályozza), így feltehetően ezért folyamodott a munkakörük nyílt lefokozásával egyenlő átalakításához. Matolcsy türelmetlensége érthetetlen, hiszen Karvalits mandátuma már márciusban, Király Júliáé pedig júliusban mindenképp lejár.

Elszakadtunk a régiótól

A régiós devizáktól ma a forint a nap végére teljesen elszakadt. A kereskedés elején még úgy tűnt, a hazai fizetőeszköz vezetheti az erősödést, de délután gyengülgetni kezdett a forint. Az MNB-vel kapcsolatos újabb hírek miatt azonban láthatóan emelkedni kezdett az EURHUF, amivel napi szinten is elvált a régiós versenytársaitól.

Forrás: [origo]