Szárnyal a Lufthansa

Vágólapra másolva!
Óriási, 108 darabos repülőgép megrendelést adott le a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa, a csomag listaáron 9 milliárd euróra rúg. A vállalat 102 darab Airbus és 6 darab Boeing gépet rendel, amit már a Lufthansa a gyorsjelentésében is jelzett. A részvény 3 százalékos pluszban mozog.
Vágólapra másolva!

A február második felében közzé tett jelentés után közölte a második legnagyobb európai légitársaság, hogy nem fizet osztalékot a 2012-es év eredményét követően. A Lufthansa azzal indokolta a lépését, hogy a repülőgéppark frissítését tervezi.

A vállalat ma jelentette be a 108 darabos megrendelését. A társaság 100 rövid hatótávolságú utazásokra alkalmas Airbus gépet vásárol, melynek a nagyobbik része az új, üzemanyagtakarékos NEO hajtóművel lesz felszerelve. A Lufthansa ezen kívül vesz még 6 Boeing repülőt, mely hosszabb utazásokra használható és az Airbus legnagyobb gépéből, az A380-ból is beszerez még kettőt. A megrendelés listaáron 9 milliárd euró, de ilyen esetekben sokszor diszkontot kapnak megrendelők.

Amennyiben elkészülnek az EADS gyáraiban az Airbus repülőgépek, akkor legnagyobb ilyen márkájú flottával rendelkező légitársasággá válhat a német társaság.

A Lufthansa továbbra is ragaszkodik a korábbi célkitűzéséhez, 2,3 milliárd eurós üzemi eredményt akar elérni 2015-ig. A vállalat vezérigazgatója szerint a 2013-as és a 2014-es év nehéz lesz az átstrukturálások miatt, de az operatív profit növekedésére számít a menedszment mindkét évben a tavalyi 593 millió eurót követően.

2012-ben éves szinten 18 százalékot emelkedtek a kerozinárak a Lufthansánál, összesen 7,39 milliárd eurót költött erre a társaság. Idén viszont azt várják, hogy 7,2 milliárd euróból meg tudják oldani az üzemanyagok beszerzését.

A részvényesek mindenesetre örülhetnek a bejelentéseknek, 3 százalékot meghaladó pluszban mozog a Lufthansa.

Lufthansa napi grafikon

Forrás: [origo]