Vágólapra másolva!
Tovább romlott a hangulat Európában a ma reggel megjelenő eurózónára vonatkozó negatív hírek kapcsán. A beszerzési menedzserindexek értékei az előrejelzettnél rosszabbak lettek, tovább lökve a lejtőn a részvényeket. A magyar piacot elsősorban az OTP rántja magával, de az általános negatív hangulatban a többi blue-chip sem mutat jó formát. A forint korábban hirtelen nagyot gyengült a kockázatkerülés közepette, azonban a kurzusnak a 293-as szintről sikerült visszapattannia.Az európai indexek közül a görög és az olasz zuhan a leginkább, de a DAX és a francia CAC-40 is csaknem 2 százalékkal esik.A határidős indexek alapján Amerikában is folytatódhat a tegnapi lejtmenet. A délután folyamán érkeznek további fontos makroadatok is az USA-ból, például a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, valamint a fogyasztói árindex januári, és a feldolgozóipari beszerzési menedzser index februári értékei.
Vágólapra másolva!

Nincs megállás, zuhan az OTP

A magyar parkett már csaknem 2 százalékos lejtmenetben van, ezt leginkább az OTP 2,5 százalék feletti zuhanása indukálja. A régiós piacokon pár tized százalékkal kisebb az esés mint nyugat-európai társaiknál, habár az osztrák ATX és a BUX "tartja a lépést". Az osztrák parkett a tegnapi felülteljesítést követően ma hátulról lóg ki a régiós sorból.

Forrás: [origo]

A kezdeti kisebb pánik után a forint piacán egy kis megnyugvás látszik, a reggeli kereskedésben egészen a 293-as szintig húzták az árfolyamot az euróval szemben, onnan azonban visszapattant, jelenleg 292,4-nél ingadozik. A dollárral szemben is jelentősebbet gyengült a hazai fizetőeszköz, egészen a 222-as szintig, míg a svájci frank/forint kereszt a 238,2-höz van közel.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az OTP-vel kapcsolatban nem érkezett hír, most az általános negatív hangulat húzza vissza az árfolyamot, ezzel a legrosszabbul teljesítő részvény a blue-chipek közül, 2,5 százalékos zakóval.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A MOL is leadta a tegnap összeszedett előnyét és már másfél százalék felett csökken. Az OMV is rossz formát mutat, a várakozásoktól elmaradó üzemi eredménye miatt, annak ellenére, hogy a nettó profit soron viszont az előrejelzéseknek megfelelő negyedik negyedéveses gyorsjelentést tett közzé ma reggel. Az osztrák olajcég részvényei már 2 százalékkal esnek. Az Egis jobban tartja magát, a kisebbik gyógyszerpapír - 0,9 százalék körül mozog, 19 050 forint közelében, a Richter is több mint 1 százalékkal megy lefelé. A forgalom eddig az átlagos mondható. Kezdetben a Magyar Telekomnak még sikerült a pozitív tartományban mozognia, azonban mostanra a telekom cég papírja is behúzta a féket.

Forrás: [origo]

A kisebbek közül az E-Star-t nem érdekli a borús hangulat. A társaság tegnap este tette közzé , hogy egyik lengyel kapcsolt vállalkozása 310 millió forintért megvásárolta az anyavállalattal szemben fennálló mintegy 760 millió forintos követeléscsomagot, melyet korábban a Raiffeisen Bank Zrt. követelt a társaságtól. Az E-Star közleménye szerint a jelentős vételár diszkont mellett a tranzakció fontos lépése annak, hogy a csődegyezségi tárgyalások sikerrel záruljanak. Emellett elkészült a cég reorganizációs tervének egy újabb verziója, mivel az első körben nem tudtak megegyezni a hitelezőkkel. A cég részvényei 14,85 százalékot ugrottak a mai nap.

A többi kispapír is esik, például a CIG Pannónia 3 százalék felett, a Rába közel 2 százalékkal, viszont az ANY Biztonsági Nyomda fél százalék felett erősödik.

Meredek lejtőn Európa

Mégnagyobb lejtmenetbe kapcsolatak az európai piacok, és nem látszik a változás jele. A tegnapi amerikai negatív hangulatra még egy lapáttal rátett a ma reggel megjelent eurózónára vonatkozó negatív makroadatok. Ugyanis az eurózóna beszerzési menedzser indexei februárban a várt emelkedéssel szemben csökkentek az előző hónaphoz képest az előzetes adatok szerint. A szolgáltató- és a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is alacsonyabb lett a vártnál, előbbi 47,3 pontra csökkent, míg utóbbi 47,8 pontra olvadt, eközben a várakozás 49, illetve 48,5 pont volt. Ennek következtében a kompozit index is rosszabb lett a vártnál.

Emellett valószínűleg az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkeni fog az eurózóna gazdasága, és csak a következő negyedévben indulhat meg a növekedés a Bloomberg szerint.

Ezzel azonban nincs vége a ma megjelenő adatoknak, a délután folyamán Amerikából érkezik a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, valamint a fogyasztói árindex januári, és a feldolgozóipari beszerzési menedzser index februári értékei is.

A görög és az olasz index 3 százalék körül esik, de az összes vezető részvényindex bőven másfél százalékkal csökken.

Forrás: [origo]

Az elemzői konszenzushoz képest nagyobb profitot ért el Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz. A negyedéves profit duplázódott a tavalyi évhez képest és 1,22 milliárd eurót tett ki. A társaság 4,5 eurós osztalék fizetését tervezi a 2012-es üzleti év után, ami pici csalódást okozhat, hiszen a Bloomberg konszenzusában 4,6 euró szerepel. Idén 8,7-9,7 milliárd euró körül alakulhat az üzemi eredmény a biztosító szerint. Az Allianz papírok 1,5 százalék körüli esést mutatnak.

4,15 milliárd eurós nettó profitot ért el a 2012-ben az Axa, mely alulmúlja a 4,47 milliárd eurós elemzői konszenzust. Európa második legnagyobb biztosítója 72 eurócentes osztalék fizetését tervezi, ez csak hajszálnyival kevesebb a várt 73 centnél. A cég részvényei 2,5 százalékkal zuhannak a rossz eredményekre.

Az EADS vezetője továbbra sem adja fel a BAE Systems-szel való egyesülés lehetőségét a Financial Times szerint. Mint ismert, tavaly nem sikerült a két cégnek összeolvadnia, mivel többek közt Angela Merkel sem támogatta a 36 milliárd eurós fúziót.

Kötvényaukcióra készül ma Spanyolország. A Reuters szerint 4 milliárd euró értékben vonnának be forrást. Vélhetően sokan figyelik majd a hozamok alakulását.

A határidős indexek alapján az amerikai piacok valószínűleg ma is eséssel nyitnak, bár annak mértéke kisebb lehet a tegnapinál.