Vágólapra másolva!
Az OTP húzza vissza a magyar piac teljesítményét, már két százalék közeli mínuszban is járt a bankpapír, most 1,6 százalékos esésben jár. Eközben a MOL kiváló teljesítménye ellensúlyozni tudja a többi blue-chip gyengeségét is. A régiós tőzsdék sem teljesítenek kimondottan jól, ami alól csak az osztrák parkett a kivétel, többek között az OMV erős teljesítményének köszönhetően.Nincs nagyobb mozgás Nyugat-Európában, a főbb benchmarkok inkább lefelé csordogálnak a tegnapi hegymenet után, a befektetők inkább kivárhatnak a délutáni tengerentúli makroadatok, valamint a Fed esti jegyzőkönyve előtt.
Vágólapra másolva!

Zuhan az OTP, erősödik a MOL

A BUX nincs különösebben jó formában, habár a régiós indexek sem mutatnak kiváló eredményeket, leszámítva az osztrák ATX-et, melynek teljesítményét az OMV 2 százalék feletti ugrása segíti. Az olajtársaság részvényeit vételre minősítette fel a Société Généralé elemzője, aki a célárát is megemelte. A Raiffeisenközzétette negyedik negyedéves számait, amiben hosszú idő után először számolt be veszteségről. Ez azonban már nem okozott meglepetést, mert erre már január végén figyelmeztetett az osztrák bank. Ennek megfelelően nem reagált érdemben a papír a jelentésre, enyhe pluszban tartózkodik az árfolyam.

Forrás: [origo]

Az OTP-ben nagyobb korrekció látszik, a tegnapi másfél éves csúcstámadást követően 2 százalékhoz közeli a lemorzsolódás. A nagy esés hátterében az állhat, hogy ismét erősödnek azok a spekulációk, melyek szerint az MNB korlátozná a kéthetes betétek mennyiségét. Valószínű, hogy a kéthetes kötvényből a bankok a jelentős mennyiségű pénzt az alacsonyabb kamatokkal kecsegtető egynapos betétbe allokálnák, ez pedig alacsonyabb kamatbevételeket eredményezhet az OTP számára.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül a MOL kirobbanó formát mutat miután az olajtársaság közzétette, hogy olajat talált a kurdisztáni Bakrman-1 kutatófúrásnál. Az olajpapír több mint 2 százalékkal emelkedik.

Forrás: [origo]

A többi nagy papír is esésben van a Richter 0,71százalékos, a Magyar Telekom -1,03, az Egis pedig 1,3 százalék körüli csökkenésben van.

A forint is jól teljesíttett délelőtt az euróval szemben, azonban a 290,2-es szintről visszapattant, és jelenleg csaknem a kiinduló 291-es szint közelében mozog, a dollár/forint árfolyam 217, a svájci frank pedig a 235,8 körül tanyázik.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Tépik a Crédit Agricole-t

Eddig vegyesen mozognak a nyugat-európai tőzsdék, de nagyobb elmozdulások egyik irányba sem látszódnak, úgy tűnik a befektetők egy kicsit megpihennek a tegnapi hegymenet után. Nem reagáltak a piacok Jörg Asmussen bejelentésére, miszerint az eurózóna a negyedik negyedévhez képest jobban teljesít az első negyedévben. Az ECB igazgató tanácsának tagja úgy véli, óvatosan optimisták lehetünk a kilátásokat illetően. Asmussen továbbá megerősítette a hét elején mondottakat, miszerint az ECB-nek nincs árfolyamcélja, de sok más mellett figyelik a devizapiaci folyamatokat.

Valószínű, hogy a befektetők inkább kivárnak az amerikai Fed esti jegyzőkönyve, valamint a délutáni fontosabb tengerentúli makroadatok előtt.

Forrás: [origo]

A Crédit Agricole már 6,5 százalék feletti plusszal segíti a CAC 40 indexet, annak ellenére, hogy a francia bank veszteséges negyedik negyedévről számolt be többek között az értékvesztési leírások elszámolása miatt. A társaság 3,98 milliárd eurós veszteséget ért el a várt 3,69 milliárd euróval szemben. A vállalatnak 2,67 milliárd euró értékben kellett elszámolnia goodwill-jén értékcsökkentést, valamint 706 millió eurós veszteséget a görög Emporiki bank eladásán. Ráadásul a pénzintézet a tavalyi évre ismét nem fizet majd osztalékot.

A Crédit Agricole árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

A Lufthansa árfolyama óriási mélyrepülésbe kezdett közel 5 százalék körüli zakóval. 2010 óta először tervezi az osztalékfizetés felfüggesztését a társaság. A német légitársaság készpénzt szeretne spórolni, hogy 12 milliárd dollár értékben repülőgépeket tudjon vásárolni. A cég komoly költségcsökkentést is tervez, aminek a célja az, hogy 2015-re az üzemi eredmény 2,3 milliárd euróra nőjön.

Marius Kloppers helyett Andrew Mackenzie lesz az új vezérigazgató a BHP Billitonnál, mivel nem tudta teljesíteni a tőle elvárt célokat. A világ legnagyobb bányacégének féléves gyorsjelentése némileg elmaradt a konszenzustól, 5,7 milliárd dollár lett a tisztított profit a várt 5,72 milliárd dollárral szemben. Az árbevétel pedig 32,2 milliárd dollár (várt: 32,5 milliárd dollár). A társaság viszont 57 centes osztalékfizetést tervez, holott a Bloomberg által megkérdezett szakértők 56 centet vártak. A hírt negatívan fogadták a befektetők, a cég papírjai másfél százalékot vesztettek értékükből.

Az elemzői várakozásoknak megfelelő árbevételről számolt be a France Telecom. A francia telekomcég 820 millió eurós profitot ért el 2012-ben szemben az egy évvel korábbi 3,9 milliárd euró után. A társaságnak 1,84 milliárd euró értékben értékvesztést kellett elkönyvelnie. A cég szerint az üzemi készpénzáramlás 7 milliárd euró fölött lesz ebben az évben, míg tavaly ugyanez 8 milliárd euró volt. A részvény 1,3 százalék körül drágul.

Tegnap 2007 októbere óta nem látott magasságokba került az S&P 500 és a Dow Jones. A Nasdaq pedig a 2008. novemberi csúcsát döntötte meg. A piacok 0,4-0,7 százalékos emelkedésre voltak képesek a keddi kereskedésben. Ma a határidős indexek alapján konkrét irány nem látszik, eddig enyhe emelkedéseket mutatnak.


Több fontos makroadat is megjelenik ma az USA-ban, például lakásépítési engedélyek száma, termelői árindex, és kezdődő lakásépítések, emellett a FED jegyzőkönyve is ma fog megjelenni.