Nem fogynak a Mamutok, kínlódik a Caterpillar

Vágólapra másolva!
4 százalékkal esett vissza a Caterpillar által értékesített gépek száma a januárban végződő három hónap során. Ezzel párhuzamosan az árfolyam is elindult a lejtőn, közel 3 százalékos csökkenéssel reagált a hírre a részvény.
Vágólapra másolva!

Jelentősen, 4 százalékkal csökkentek az építőipari és bányászati gépeket gyártó Caterpillar eladásai a vállalat tegnap esti közleménye szerint. Az iparágában vezető szerepet betöltő cég értékesítése elsősorban az ázsiai, valamint az észak-amerikai piacokon mutatkozó gyenge kereslet miatt csökkent.

A Mamut névre hallgató bányászati gépóriásairól is híres vállalat havonta közzéteszi utolsó háromhavi értékesítési adatait. A cég az elmúlt 2 és fél évben folyamatosan növekvő értékesítést tudott produkálni, de szemmel látható a trend gyengülése, majd tavaly decemberben történő megtörése is.

Forrás: [origo]

A negyedéves gyorsjelentését nemrég közzétevő Caterpillar ennek ellenére óvatosan optimista a 2013-as évvel kapcsolatban, figyelembe véve, hogy az amerikai gazdaság, illetve az eurózóna várhatóan nem áll kirobbanó bővülés előtt. Ezzel szemben Kínára lehet majd számítani a menedzsment szerint, noha az országban történő értékesítések száma vélhetően nem haladja majd meg a 2010-2011 környékén tapasztalt növekedési ütemet.

A problémák sűrűsödni látszanak az gépipari óriás körül, a közelmúltban például egy kínai céggel kapcsolatos akvizíciója során tártak fel könyvelési csalásokat, aminek eredményeképpen 580 millió dolláros leírást kellett a cégnek végrehajtania.

Az értékesítési adatokra az árfolyam közel 2,5 százalékos eséssel reagált a szerdai piaczárást követő elektronikus kereskedés során. A tőzsdén januárban remekül teljesítő Caterpillar kifulladni látszik, megközelítve az év eleji nyitó értéket.

A Caterpillar Inc árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]