Bennfentesek kaszálhattak a rekord felvásárláson

Vágólapra másolva!
Bennfentes kereskedés gyanújával vizsgálódik a SEC a Heinz pénteken bejelentett felvásárlása körül. A hírek szerint a Goldman Sachs egy svájci számláján a felvásárlást megelőző napon hívtak le egy kedvező vételi opciót, ami így közel 1,7 millió dolláros profitot eredményezett a "szerencsés" befektetőnek.
Vágólapra másolva!

Bennfentes kereskedés gyanújával indított vizsgálatot az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) a Heinz pénteken bejelentett felvásárlásával kapcsolatban. A kiváltó ok egy pénteken lehívott kimagaslóan kedvező vételi opció, ami 1,7 millió dolláros profitot eredményezett az érintett befektetőnek.

A vételi opciókat 65 dollárért hívták le, ami a tervezett 72,5 dolláros felvásárlási árhoz képest jóval alacsonyabb. Felkeltette a SEC figyelmét továbbá, hogy a kereskedés alapjául szolgáló számlán korábban nem történt a Heinz részvényeivel kapcsolatos tranzakció. A számlát egyébként a Goldman Sachsnál vezetik Svájcban.

Mi az az opció?

Az opció olyan speciális származtatott termék, ami vételi vagy eladási jogot biztosít meghatározott lehívási áron egy adott eszközre, például részvényre. Ha valaki meghatározott díjért cserébe vételi opciót vesz 65 dolláros lehívási árral, akkor az azt jelenti, hogy jogosulttá válik 65 dollárért megvásárolni az adott részvényt az opció kiírójától, aki köteles eladni neki a részvényt. Ezt a vételi opciót akkor érdemes érvényesíteni - azaz lehívni az opciót -, ha a részvény árfolyama magasabb, mint a 65 dolláros lehívási ár, hiszen így 65 dollárért juthat az opció megvásárlója egy a piacon drágábban forgó részvényhez.



Ahogyan arról korábban az Investor.hu is beszámolt a felvásárlás legnagyobb kivitelezője Warren Buffet befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway lesz, illetve partnereként a 3G Capital nevű kockázati tőke társaság. A kivásárlás különösen nagy figyelmet kapott, hiszen ez a valaha volt legnagyobb hasonló ügylet az élelmiszeriparban. A kivásárlás hírére a Heinz árfolyama egyből kilőtt, 21 százalékos ugrással reagált.

Mindezek ellenére a vizsgálat még nem jelenti automatikusan, hogy valamely érintett cég alkalmazottja járt volna el szabálytalanul. Az ügy lezárásáig a SEC természetesen zárolta az érintett számlát.

A Heinz árfolyama (napi)

Forrás: [origo]