Eldőlhetett, hogy Matolcsy lesz az új jegybankelnök

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, mielőtt aláírja a kormány és a Nokia Siemens Networks Kft. közötti stratégiai megállapodást
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság értesülése szerint kedden este eldőlt, hogy Matolcsy György veszi át a Magyar Nemzeti Bank elnökségét Simor András mandátumának lejártával. A forint az esti 291,7 forint után 293 fölé került az euróval szemben. A Fidesz tagadta, hogy bármilyen formában, akár informálisan is felmerült volna Matolcsy és a jegybank a keddi frakcióülésen.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György lesz az új jegybankelnök - írta a Világgazdaság. A lap úgy tudja, kedden, az esti órákban született meg a döntés arról, hogy Simor Andrást a nemzetgazdasági miniszter váltja.

A Fidesz este reagált a hírre. Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója szerint alaptalan álhír a lap értesülése. "Nem tárgyaltuk és nem is fogjuk tárgyalni a gyulai frakcióülésen ezt a kérdést, ahogyan más testületek sem tárgyaltak róla, még csak informális megbeszéléseken sem került szóba, éppen ezért a Világgazdaságban megjelent hírt alaptalannak és álhírnek tartjuk" - közölte Kocsis Máté.

A Világgazdaság azt írta, Matolcsy egyik helyettese a Magyar Nemzeti Bankban Balog Ádám lesz, aki jelenleg a minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkári posztot tölti be. Az NGM-et Varga Mihály veszi át, aki jelenleg még az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök januári brüsszeli útján azt mondta, hogy csak a jelenlegi elnök mandátumának lejárta előtt, azaz március másodikán nevezi meg az új jegybankelnököt. A Fidesz-KDNP keddi frakcióüléséről hivatalos reakciót csak csütörtök délelőttre ígért, így a lap értesülését sem erősítette meg egyelőre sem a kormány, sem a frakció.

Matolcsy György neve már tavaly ősszel is felmerült a lehetséges befutók között, így nem számítana nagy meglepetésnek, ha Orbán Viktor hivatalosan is kinevezné az MNB élére. Matolcsy mellett szólt Orbánhoz való lojalitása, illetve, hogy ezzel beteljesíthetné a miniszteri alkotását. Ellene szólt viszont, hogy a befektetők jelentős kockázatot látnak benne. Ha Matolcsy a jegybank élén is folytatná az unortodox módszereit, akkor a finomságokra érzékeny piacoknak az eddigieknél magasabb kockázatokra kellene felkészülniük. (A jegybankelnök jelentőségéről és az utolsó hetekben pletykaszinten forgó jelöltek neveiről ide kattintva olvashat bővebben.)

Ezeket a kockázatokat eddig a forint árfolyamából lehetett kiolvasni. Matolcsy György az elmúlt hónapokban többször nyilatkozott a jegybankról, például azt mondta, hogy 12-16 jegybanki eszközt is bevetne úgy, mint azt a nagy nyugati jegybankok teszik. Mivel az Európai Központi Bank - és főleg az amerikai Fed - a pénznyomtatási eszközöket veti be, arra következtetett a piac, hogy a forint értékét is kockára tenné a miniszter. Az euró januárban 300 forintig gyengült, amiben nagy szerepe volt a Matolcsy jelentette kockázatnak.

Az eurót kora este, a magyar piac zárásakor 291,7 forint körül jegyezték. A Matolcsy kinevezési döntéséről szóló hír után fél tízkor már 293,6 forint volt az euró, tíz órára pedig átlépte a 295 forintot is az árfolyam. Forinttal nagyon keveset kereskednek Magyarországon kívül, így a piac érdemi reakcióját szerdán reggel lehet majd reálisan lemérni a forint árfolyamából, a gyengülés azonban utal arra, hogy a befektetők nem igazán örülnek a miniszter jelölésének.

Matolcsy György korábban tett arról, hogy megnyugtassa a piacokat. A Wall Street Journal amerikai lapban nyugtatta a befektetőket: azt állította, hogy pénzt pumpálni a rendszerbe "óriási hiba lenne" - ezzel cáfolva, hogy a pénzmennyiség növelésével szeretne élénkíteni. Londoni elemzők arra következtettek, az, hogy Orbánék az utolsó pillanatig húzzák a jegybankelnök megnevezését, arra utal, hogy nem piacbarát ember kerül az MNB élére.

Így látja egy külföldi gazdasági elemző

Peter Attard Montalto, a Nomura Bank kelet-európai piacokkal is foglalkozó elemzője gyors értékelést adott ki a kedd esti magyar hírekről. Szerinte az ellentmondásos információk azt erősítik meg, hogy valójában még nem született döntés. "Azt gondoljuk, hogy Matolcsy kinevezése még koránt sem biztos, és nagyban függ az árfolyamoktól (kockázati prémiumoktól)" - írta az elemző.

Ha a forint árfolyama "felrobban" a hír után, akkor szerinte Orbán Viktor mást fog jelölni az MNB élére. Az elemző egy korábbi véleményére utalva azt írta, hogy Matolcsynak nem kell feltétlenül a jegybankban ülnie ahhoz, hogy keresztülvigye akaratát. Ha a forintárfolyam nem száll el, vagy éppen gyorsan visszatér a korábbi szintekre, akkor Orbán továbbléphet Matolcsy kinevezésével Montalto szerint. "Nem ez a legjobb mód az egyik legfontosabb intézmény vezetőjének kinevezésére" - írta az elemző.