Várt alatt bővült az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
A várt 0,5 százalékos bővülés helyett 0,1 százalékos növekedést mutatott az amerikai negyedik negyedéves GDP a második olvasat szerint. Ezzel felfelé módosították a januári, elsődleges olvasat szerinti 0,1 százalékos visszaesést mutató adatot. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma viszont kellemes meglepetést okozott, mivel a vártnál kevesebb folyamodtak a múlt héten segélyhez. A határidős indexek nem mutattak nagyobb elmozdulást a bejelentések után, és változatlanul enyhe pluszban mozognak.
Vágólapra másolva!

Alulmúlta a várakozásokat az amerikai GDP negyedik negyedéves alakulásának második olvasata. A felülvizsgált adatok szerint a várt 0,5 százalék helyett csupán 0,1 százalékkal bővült az amerikai gazdaság a negyedik negyedévben, évesített negyedéves alapon, ami viszont némileg jobb a januári elsődleges olvasat szerinti 0,1 százalékos visszaesésnél.

Forrás: [origo]

A GDP-adat mellett többek között a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát is közzétették, mely viszont kellemes meglepetést okozott. Eszerint az elmúlt héten 22 ezerrel kevesebben, mint két héttel ezelőtt, vagyis 344 ezer fő folyamodott munkanélküliségi segélyhez, miközben az elemzők 360 ezer fős értékre számítottak.

Forrás: [origo]