Meredek zuhanás az árupiacokon, féléves mélyponton az arany

Vágólapra másolva!
A fémek és az energiahordozók vezették az áresést tegnap a nyersanyagpiacokon. A Standard & Poor's GSCI index 1,1 százalékot veszített értékéből, amely a legnagyobb esés december 6-óta. Az ezüst 4 százalékot zuhant, az olaj tavaly november óta nem esett ekkorát, az arany 1560 dollár alatt is járt, ahol utoljára 2012 júliusában kereskedték.
Vágólapra másolva!

Az arany ötödik napja esik folyamatosan, ilyen hosszú lejtmenetre 2011 decembere óta nem volt példa. 12 emelkedéssel záruló év után az idei teljesítmény eddig -6,8 százalék. A sárga fémet nemcsak az általános negatív hangulat és az erősödő dollár sújtotta, rossz hírek érkeztek a világ legnagyobb importőrének számító India piacáról is. A kormány újabb emelést tervez az arany behozatali vámjában, a nemrég 6 százalékra emelt tarifát 8 százalékra tornázná fel. Az aranykereslet 2012-ben 864 tonnát tett ki a szubkontinensen és szakértők szerint az újabb adóemeléssel akár 20 százalékos visszaesés is elképzelhető az idei évben.

India jelentőségét jól érzékelteti, hogy a világon csupán 2700 tonna aranyat hoznak felszínre egy évben, amely alig több mint háromszorosa az ország éves keresletének... Ugyanakkor a kormányzat szándéka is érthető, mivel India fizetési mérleghiányának 80 százalékáért az indiaiak aranyéhsége tehető felelőssé.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Nem járt jobban a többi nemesfém sem. Ráadásul, míg az arany ma délelőtt némi korrekciót mutat, a többiek újabb méretes mínuszban vannak az európai kereskedésben is. A palládium másfél nap alatt vesztette el több mint egy hónapos emelkedéssel összegyűjtött pluszait. Hasonló szabadesést mutat a platina is: január 10-ei szintjére esett vissza. Az ezüst is csak kissé kárt jobban 0,6 százalékos mínuszban van ma reggel. A mozgás meghozta a befektetők érdeklődését: a börzén megforduló ezüst, palládium és platina forgalma duplája volt tegnap az elmúlt 100 nap átlagának.

Platina árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Hosszú napok óta egy igen szűk sávban oldalazott mindkét olajfajta, ahonnan tegnap egyértelműen lefelé törtek ki. A brent szinte tetszhalott állapotban ragaszkodott a 117,50 dolláros szinthez, ahonnan ma reggelre 3 dollárral került lejjebb. A crude is 3 dollárral került lejjebb, a szokásos heti készletadatok mellett, a ma délelőtt publikált gyenge európai PMI adatok is segítették a lemorzsolódást.

Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

A reggeliző termékek (soft commodities) tegnap ellen tudtak állni az általános eladási hullámnak. Ráadásul az elmúlt hetek leggyengébb teljesítményt nyújtó termékei voltak a legerősebbek: a kávé 2,3 százalékkal, a cukor 0,9 százalékkal került feljebb, de emelkedett a gyapot (+0,4 százalék) és a narancslé is (+1,2 százalék). A kakaó kilógott a szektortársak közül, 0,3 százalékot veszített értékéből.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]