Utazhatnak a mangalicák az USA-ba

Vágólapra másolva!
20 tonna mangalicát rendeltek az Egyesült Államokból, miután az ottani kormányzat engedélyezte a bevitelüket.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar tenyésztésű mangalica amerikai importját - mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken, a Budapesti Mangalicafesztiválon tartott sajtótájékoztatón.

A nagykövet asszony elmondta, hogy az amerikai mezőgazdasági minisztérium két hónappal ezelőtt született döntésének eredményeként immár 20 tonna magyar mangalicára érkezett rendelés az Egyesült Államokból.

Eleni Tsakopoulos emlékeztetett arra, hogy korábban az amerikai fogyasztók csak osztrák vagy német tenyésztésű mangalicához juthattak hozzá, illetve attól a néhány hobbitenyésztőtől vásárolhattak, akik helyben foglalkoznak ezzel a fajtával. Elmondta, hogy most már Magyarországról is - nemcsak feldolgozott formában, hanem húsként is - lehet majd az Egyesült Államokba exportálni a hungarikumnak számító sertésfajtát.

A nagykövet asszony kiemelte, hogy azok, akik a külkereskedelemmel foglalkoznak, általában a siker jelének tekintik, ha az amerikai piacon széles körben tudják értékesíteni termékeiket. Ez egy olyan nagy és fontos piac, ahol nemzetközi közönségnek lehet reklámozni a termékeket - tette hozzá.